Филип К. Дик е име, което едва ли има нужда от представяне. Негови произведения седят в основата на филми като „Блейд Рънър”, „Зов за завръщане”, „Специален доклад”, „Писъци”, „Next”, „Камера потъмняла“ и много други. Той е уважавано и обичано име в света на фантастиката и помага на читателите да се потопят в най-разнообразни и впечатляващи светове.

През март месец тази година се навършиха четиридесет години от смъртта му и дъщеря му Иса Хакет е решила да почете паметта му по един много уникален начин. Тя е написала сценарий за „Jane“ – биографичен филм, за живота на своя баща, който ще бъде пречупен през призмата на неговата сестра-близначка Джейн, загинала едва шест седмици след раждането им.

Чарлийз Терон и Алфонсо Куарон са се включили като продуценти, но проектът се разработва с идеята те да се включат в главна роля и като режисьор респективно.

Самата Хакет споделя, че е написала сценария не като типичен биографичен филм, а като нещо, което да разчупи жанровите норми. Липсата на сестра му е движещ фактор през целия живот на писателя и силно повлиява на творчеството му. Дъщеря му смята, че една алтернативна вселена, в която Джейн е жива и покровителства своя брат, е идеалния начин да почете неговата памет. Макар и само на екран, тя ще може да сбъдне най-голямото му неизречено желание.

Ето какво споделя тя за сценария на „Jane“:

Историята на Джейн е с мен откакто се помня. Джейн, сестрата-близначка на моя баща, която умира само няколко седмици след раждането, беше център на неговата вселена. Подхождайки на човек с неговото уникално въображение, този филм ще се противопостави на приетите правила при направата на подобна биография и ще прегърне алтернативната реалност, която Филип К. Дик толкова отчаяно желаеше – такава, в която неговата сестра Джейн оцелява след своите първи шест седмици. Нейната история е тази, която ще разкажем. През нейната призма ще видим него и неговото въображение.

Това определено е много интересна идея, която ще позволи на създателите му волности, превръщайки филма в нещо уникално. Интересът към живота на писателя обаче не спира до тук. По-рано тази година беше споделено, че продуцираният от Джон Шестак „Only Apparently Real” също е в начален етап на разработка. Той обаче е избрал по-традиционен подход към идеята.

На този етап не се знае дали Чарлийз Терон и Алфонсо Куарон ще се заемат с изпълняване на главната роля и режисура, но включването им като продуценти дава големи надежди за това.

Ето как е описан самият филм, който все още е в много начален етап на разработка и си няма нито избрани актьори, освен Терон, нито премиерна дата:

Чувствена, напрегната и мрачна хумористична история за една жена и нейната уникална връзка със своя брилянтен, но проблемен близнак, който е не друг, а известният писател Филип К. Дик. Докато се опитва да го спаси от реални и въображаеми затруднения, Джейн все повече и повече се потапя в създадения от него очарователен свят.

Стискаме палци „Jane“ да се осъществи и ще ви държим в течение за всичко по-интересно около проекта.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *