vf-722-First-Look-Banshees-of-Inisherin-008-1-1

Мартин Макдона е един от най-добрите майстори, които имаме щастието да създават истории в киното в нашето съвремие. Точка. Преди няколко дни ни попадна пред погледа визуално доказателство за това, че в момента се работи активно по популяризацията на дългоочаквания негов проект „The Banshees Of Inisherin“ – пиеса на Макдона, която ще види бял свят на големия екран, при това с двамата великолепни актьори, с които той сътвори чудесния си дебют „В Брюж“ – Брендън Глийсън и Колин Фарел. И за пореден път си дадохме сметка колко важно е да разчиташ на съчетанието на таланти, което вече си наблюдавал и дава страхотни резултати.

Официалната информация, свързана със сюжетната линия, е безкрайно лаконична – „Възниква конфликт между двама приятели, след като единият от тях рязко прекратява отношенията по между им, а резултатите от това действие и за двамата се оказват изключително тревожни“.

Специалисти от филмовите новинарски сайтове отвъд Океана добавят, че става дума за стари приятели, които се оказват в двата враждуващи лагера на едногодишната гражданска война, която последва войната за независимост и обявяването на Свободната ирландска държава през 1922 година. Ето какво споделя Мартин Макдона пред Vanity Fair в интервю за новия си филм и за работата си с Глийсън и Фарел:

Исках да разкажа история за една раздяла. За начина, по който нещата могат неумолимо и лавинообразно да се променят, като започват от една простичка, трагично-малка начална точка… Трагедията на тази гражданска война е че всички в нея са близки приятели и само година по-рано са воювали рамо до рамо срещу Британската империя за независимостта на Ирландия. А след това, разделени на привърженици и противници на англо-ирландския договор, започват да се избиват по между си… Това е много трудно поле за действие. Любовта съществува, подобно на чувствата във всяка провалена връзка, но интересното беше да ги накарам Колин и Брендан да не се чувстват толкова удобно един с друг – защото те се обичат като хора, като актьори, а не трябваше да допускаме да проявяват тези чувства пред камерата. Исках да направя нещо доста по-странно и различно, което със сигурност ще предизвика интереса на публиката, харесала вече „В Брюж“.

The Banshees Of Inisherin“ е първият филм, който Макдона снима в родната си Ирландия. Избраните изключително красиви места са островите на Инишмор и Акил, а в опит за доближаване до автентичността на времето неговите герои говорят и на местния диалект от преди 100 години. Публиката ще трябва да „отпусне“ слуха си и да се довери на интуицията за част от думите, тъй като произношението им от съвременните ирландци е достатъчно странно, за да звучи чуждоземно, а си представяме колко по-различно е да слушаме ирландски говор от преди век.

vf-722-First-Look-Banshees-of-Inisherin-006 vf-722-First-Look-Banshees-of-Inisherin-004 vf-722-First-Look-Banshees-of-Inisherin-003 vf-722-First-Look-Banshees-of-Inisherin-005 First-Look-Banshees-of-Inisherin-001-1-1 vf-722-First-Look-Banshees-of-Inisherin-002

Великолепно е дивото очарование, които излъчват официалните първи снимки на „The Banshees Of Inisherin“ – кристална чистота, мека зеленина, мрачни небеса, сиви морски предели, сурови лица на героите – абсолютно достатъчни са, за да подсилят (не че има накъде!) ентусиазма ни в очакване на новия филм на Мартин Макдона. Автор на музиката е Картър Бъруел, който е работил и по трите пълнометражни филма на режисьора. В творческия екип е и операторът Бен Дейвис, с когото Макдона снима „Седемте психопата“ и „Три билборда извън града“. Ирландската актриса Кери Кондън („Better Call Saul“), която участва в пиесите на Макдона на сцена, също има роля във филма, както и Бари Киогън, когото ще видим като младо ченге, попаднало в конфликта между героите на Фарел и Глийсън.

Премиерата на „The Banshees Of Inisherin“ („Баншите от Инишерин“) е след броени дни – в конкурсната програма на Венеция. Непосредствено след това публиката ще има шанса да го види във фестивалната атмосфера на Торонто. Searchlight Pictures ще го разпространяват на кино по света от 21 октомври 2022. Стискаме силно палци и ние в България да се срещнем с него на голям екран.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *