Има безспорни икони в киното – една от тях е Пол Нюман. И когато такава личност си отиде от този свят, дори и да минат десетилетия, все ще се чувства липсата на този колос в актьорската професия. За щастие на идните поколения, има творчески натури, които ценят историята и обръщат специално внимание на запазването ѝ, трансформирана и разказана в документални творби. Итън Хоук подготвя такъв проект, който ще бъде реализиран в шест части и е посветен на семейството Пол Нюман и Джоан Удуърт – романтичната им връзка, семейния им живот, звездната слава, отглеждането на децата и начина, по който са се справяли с всички тези задачи.

Проектът за документална поредица се нарича „The Last Movie Stars“. Началото на работата по него е поставено още във времето на пандемичната реалност преди две години, като Хоук има във филмографията си първи опит в документалния жанр – през 2014 година излиза неговият филм „Seymour: An Introduction“, посветен на пианиста Сеймур Бърнстейн.

Любопитен факт при новия му проект е, че в един момент от живота си Пол Нюман вероятно е имал намерение да конструира свои мемоари. За тази цел е записал стотици часове интервюта – с него самия и с много прочути негови приятели, но междувременно вероятно му е хрумнало нещо друго и е унищожил тези записи. За щастие голяма част от тях са били свалени в писмен вид и именно този материал е решил да използва Итън Хоук в своя творчески подход към идеята.

Ето какво гласи и официалният синопсис:

The Last Movie Stars“ е документален епос в шест части, посветен на иконичните кариери на Пол Нюман и Джоан Удуърт, на тяхното легендарно партньорство в продължение на десетилетия. Режисьорът Итън Хоук оживява историята на тяхната посветеност на изкуството, на филантропията и един на друг. Благодарение на загубени преди време интервюта и откриването на техните транскрибирани текстове, съдържащи разговори с Пол, Джоан и хората, близки до тях, които са поверени за интерпретация на съвременни актьори, на зрителите се осигурява директен достъп до живота и кариерите на прочутата двойка, създала несравнимо ценно културно наследство.

Както стана ясно от трейлъра, Итън Хоук разчита на много прочути свои колеги да му помогнат в сложната документална задача – Джордж Клуни чете споделеното от Нюман, Лора Лини прави своеобразно въплъщение като Удуърт; участват още Мелани Грифит, Сам Рокуел, Били Кръдъп, Сали Фийлд, Зоуи Казан, Карен Алън, Стив Зан, ЛаТаня Ричардсън Джаксън, Оскар Айзък и др. Музиката е дело на Хамилтън Лейхтаузер, бившия вокал на инди-рок бандата „The Walkmen“.

Създаден в партньорство между CNN Films и HBO Max, „The Last Movie Stars“ ще се появи премиерно в платформата HBO Max на 21 юли 2022. Enjoy!

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *