Да живее новият прочит! Провокациите винаги са добре дошли, особено когато са дело на авторитетни майстори като Франсоа Озон. Преди няколко дни се появи трейлър на неговия нов филм „Peter Von Kant“, въпреки че примиерата му е била още през февруари, в програмата на Берлинале 2022.

Като реверанс към „The Bitter Tears of Petra Von Kant“, известния филм на любимия режисьор на Озон – Райнер Вернер Фасбиндер, френският автор решава да вдъхне нов живот на историята, 50 години след като Маргит Карстенсен и Хана Шигула пресъздват пред камерата на Фасбиндер неговата собствена пиеса, посветена на любовните терзания и вечното търсене на идентичност. Тази тема се повтаря и в много от филмовите творби на Озон, като неговото решение за „Peter Von Kant“ е да пренесе историята от света на модата в света на киното и да смени пола на главните герои.

Според скромната ни преценка от този кратък тийзър струи 70-тарски „вайб“, Изабел Аджани е нежна и прекрасна (както и преди едно-две десетилетия), а солидната фигура на Дени Меноше в главната роля се изправя предизвикателно пред грацилните, екзотични момченца, които предизвикват лъстивия му поглед. Чаровен детайл е участието на самата Хана Шигула, на която е поверена роля в този своеобразен римейк, написан и режисиран от Озон. Ето какво гласи официалният синопсис на филма:

Базиран на класиката на Райнер Вернер ФасбиндерThe Bitter Tears of Petra Von Kant“, уникалният нов филмов разказ на Франсоа Озон ни среща с успешния филмов режисьор Петер фон Кант, който живее с асистента си Карл, подложен на лошо отношение и унижения. Актрисата Сидони запознава Петер с красивия, млад и беден Амир. Режисьорът му предлага място за живеене, където да се чувства желан, и му обещава пробив в света на киното…

Разпространението на „Peter Von Kant“ на голям екран във Франция стартира след няколко дни – на 6 юли 2022. В САЩ филмът ще бъде показан на филмовия фестивал „Outfest“ в Лос Анджелис след две седмици, а до края на годината най-новата творба на Франсоа Озон ще може да се срещне с почитателите на творчеството на режисьора в Нидерландия, Германия, Испания и Швеция.

За всички любопитни киномани, които (все още) не са попадали на филма на Фасбиндер, ето един кратък трейлър-напомняне за киното от преди половин век.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *