arronovski20220713

Вчера най-старият филмов фестивал в света Венеция разкри повече от впечатляващата си селекция за тазгодишното си, 79-то издание, което ще се проведе от 31 август до 10 септември. В програмата на престижния форум присъстват някои от най-очакваните от нас филми за годината, част от които е и „The Whale“ на Дарън Аронофски. Това е един от онези проекти, които толкова много искаме да се реализират, че едва като видим първи трейлър си позволяваме да се зарадваме истински, защото не един или два пъти сме ставали свидетели как подобни високопрофилни продукции потъват в небитието или поне не се осъществяват в първоначално обявения им вариант.

Е, сега не става дума за трейлър, а за първа снимка, но в случая, с обявяването на „The Whale“ като част от Венеция, и тя ни е напълно достатъчна, за да приемем, че филмът е вече факт. Кадърът беше разпространен от любимата на мнозина компания A24 (които имат още няколко заглавия в селекцията на фестивал), а на него виждаме един от двамата главни героя в историята, изигран от Брендън Фрейзър. Припомняме, че „The Whale“ е екранизация на едноименната пиеса на Самюъл Д. Хънтър, която разказва за 272-килограмов мъж (Фрейзър), криещ се от света у дома си и бавно угояващ се до смърт, който получава последен шанс за изкупление като възобнови връзката с отчуждената си дъщеря (Сейди Синк).

thewhale-20220727

Преди да сте пуснали коментарите за Брендън Фрейзър, който наистина напълня доста през последните години, трябва да отбележим, че този външен вид е постигнат с много грим и протези. Но дори и да не беше, това не променя по никакъв начин мнението ни за актьора и за способностите му, за които споменахме в предишната ни новина. Нямаме търпение да го видим във филма и наистина смятаме, че под ръководството на режисьор като Дарън Аронофски има шанс за най-малкото номинации за големи награди.

Но да не избързваме. Надяваме се покрай премиерата на „The Whale“ във Венеция скоро да видим и първи трейлър, който да ни даде някаква представа какви ще са стилът и тонът на филма – очакванията ни са големи. За финал отново предлагаме и малко по-подробния синопсис:

В покрайнините на Мормон Кънтри, Айдахо, 272-килограмов мъж се крие от света и бавно се угоява до смърт. Отчаян да поднови връзката с отдавна отчуждената си дъщеря, той опитва да се сближава с нея само за да открие крайно нещастна и надарена със злобен и остър език тийнейджърка. С голямо сърце и свирепо забавна, „The Whale“ разказва историята за последния шанс за изкупление на един мъж и за откриването на красотата в най-неочакваните места.

Режисьор на „The Whale“ е Дарън Аронофски („Реквием за една мечта”, „Изворът на живота”, „Черен лебед”, „Ной”, „майка!“), а сценарият е дело на Самюъл Д. Хънтър, който адаптира собствената си пиеса. Оператор е Матю Либатик („Pi“, „Черен лебед“, „Ной“), а музиката е дело на Роб Симонсен („Foxcatcher”, „The Spectacular Now”). В ролите са Брендън Фрейзър, Сейди Синк, Саманта Мортън, Хонг Чау, Тай Симпкинс и Сатия Сридаран.

Премиерата е на фестивала във Венеция през септември.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *