Що се касае рекламите на повечето им филмови проекти, Netflix много рядко излизат от калъпа на „един тийзър и впоследствие пълен трейлър“, но очевидно случаят с дългоочакваната stop-motion анимация „Пинокио“ („Guillermo del Toro’s Pinocchio“) на виртуозния Гийермо дел Торо не е такъв. В началото на годината видяхме кратичкия първи тийзър, след което миналия месец получихме една идея по-разкриващи снимки, но сега, вместо пълен трейлър, получаваме нов тийзър и макар да предлага най-добрия ни поглед към историята до момента, все пак повечето основни елементи на историята остават скрити.

Явно този път Netflix ще опитат да спечелят аудитория по по-традиционния за големите студиа начин – с по-голямо количество реклами, като причината за това би могло да бъде желанието им ясно да диференцират филма на Дел Торо от подготвяната от Робърт Земекис игрална версия на класическата анимация на Disney от 1940 г. Но може и да си фантазираме.

Припомняме, че действието „Пинокио“ ще се развива в Италия между двете Световни войни, по време на възхода на диктатурата и фашизма. По думите на самия Гийермо дел Торо, това са времена, в които „гражданите се държат вярно, като кукли на конци“, а Пинокио е различен – неговата добродетел е неподчинението там, където всички строени следват правилата. Във филма ще има няколко магически създания, но светът (доколкото е възможно) ще бъде максимално близък до реалността.

Няма да коментираме видяното, а вместо това ще ви предложим какво споделя Гийермо дел Торо, което в комбинация с прекрасната визия, прави „Пинокио“ един от задължителните за нас филми за годината.

Това е много, много личен филм за мен. От друга страна, Пинокио и Франкенщайн винаги са били една и съща история, защото по същество са еднакви. Намирам за изключително трогателна идеята за Пинокио, който говори за неща, които за мен са много дълбоки, но е много забавно, а в същото време е и мюзикъл… Всеки път, когато гледам филма, ридая като бебе. По-лично и по-трогателно не би могло да бъде. Не прилича на нито една версия на историята, която сте виждали. Напълно различна е. Преобръща моралните основи на оригиналната приказка, която гласи, че за да бъдеш истинско момче, трябва да се промениш. Тук, за да станеш истинско момче, са важни действията – да се държиш като истински човек. Точка.

guillermo_del_toros_pinocchio_xlg

Режисьор на „Пинокио“ („Guillermo del Toro’s Pinocchio“) е Гийермо Дел Торо („Кронос“, „Лабиринтът на фавна“, „Пурпурният връх“, „Формата на водата“) в партньорство с Марк Густафсон („Фантастичният Мистър Фокс”). Сценарият е дело на Патрик МакХейл („Over The Garden Wall”), Матю Робинс („Пурпурният връх“), Грис Гримли и Гийермо Дел Торо, по книгата „Приключенията на Пинокио“ на Карло Колоди.

Ролите озвучават Юън Макгрегър (Крикет), Дейвид Брадли (Джепето), Грегъри Ман (Пинокио), Кристоф Валц (Граф Волпе), Кейт Бланшет, Джон Туртуро, Рон Пърлман, Фин Улфхард, Тим Блейк Нелсън, Тилда Суинтън и др.

Премиерата ще бъде по Netflix през декември.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *