Роджър Ейвъри и Куентин Тарантино
Роджър Ейвъри и Куентин Тарантино

Куентин Тарантино („Глутница кучета“, „Убий Бил“, „Гадни копилета“, „Имало едно време… в Холивуд“) и сценаристът Роджър Ейвъри („Беулф“, „Правилата на привличането“), които заедно печелят „Оскар“ през 1995 за сценария на „Криминале“, ще се съберат отново за „The Video Archives Podcast“ за подкастовата платформа Stitcher.

Можете да чуете официалния трейлър тук:

Подкастът е ориентиран около филмовата колекция на легендарния Video Archives магазин в Манхатън Бийч, в който двамата киномани са работили като млади. След фалита на магазина, Тарантино купува цялата колекция от видео касети и сега двамата ще гледат тези филми в пълния блясък на лошото им качество и ще ги обсъждат от епизод на епизод. През годините, с множество записани посещения и появи по телевизията, Тарантино успява да превърне Video Archives в един от най-ярките представители на тази вече мъртва индустрия. Сега, когато филмовите подкастове са по-популярни и разпространени от всякога, двамата стари приятели ще седнат пред микрофоните, за да възхвалят евтината, популистка pulp естетика, която изгражда кариерите им, с филми като чаровния нискобюджетен дебют на Джон Карпентър „Dark Star“ или проваления Джеймс Бонд космически екшън „Moonraker“.

Куентин Тарантино винаги е бил най-киноманският киноман, изграждайки имидж на бързо говорещ маниак, който е запознат с всички евтини straight-to-video жанрови забавления и чуждоезични култови класики. Голяма част от изявите му на киноман дори са изключително самовъзвеличаващи, вкарвайки филмите в контекста на собствената си кариера и третирайки мнението си с изключителна важност, но това е просто част от мита на Тарантино и до голяма степен е причината, поради която е толкова успешен и обичан. В последните 10 години почита към киното се превръща във все по-популярна подкултура, много продукти и услуги съществуващи единствено и само за големите филмови фенове, и Куентин далеч не изостава от новите трендове. Ако си мислите, че „Имало едно време… в Холивуд“ беше прекрасен, носталгичен hangout в перфектно пресъздадения Холивуд през 60-те, още не сте видели нищо, защото романът по филма, който Тарантино публикува две години по-късно, е изпълнен с още повече себеугаждащи препратки към филмови куриози, с цели глави отделени за разкриване на вкуса на героите за европейско кино или обсъждане на забравени телевизионни и B-movie режисьори.

Наскоро също така беше обявено, че Тарантино ще публикува първата си (и най-вероятно далеч не последната) книга за кинознание, наречена „Cinema Speculation“, описана като комбинация от „филмова критика, филмова теория, постижение на репортажа и чудесна лична история“. Новият му подкаст се вписва изключително добре в този нов период от кариерата му, където вместо да работи върху последния си филм, Куентин Тарантино се фокусира върху начини, по които може да помогне на културната трайност на филмите, които го изграждат като режисьор и като човек. И всички киномани по света просто си умираме от кеф, слушайки заразния му ентусиазъм.

The Video Archives Podcast with Quentin Tarantino and Roger Avary“ пристига в Stitcher на 19 юли.

Куентин Тарантино като млад киноман
Куентин Тарантино като млад киноман

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 Comments

  1. Ако някой тук ми разясни така наречения “филмов гений” на Тарантинкат му пращам каса бира…!? Питам сериозно!
    Направете един подкаст на тема Тарантинката и неговия гений..
    Аз ли съм тъп и не го разбирам или този има нещо в него, но така и не го разбрах толкова години
    Момчето дори не е учил кино, а е бил продавач във видеотека все пак🤫

  2. “ Като малък Куентин показва интересни творчески заложби, като пише на майка си тъжни истории за Деня на майката. Интересът на момчето към училището е минимален за сметка на този към киното, а единственият предмет, който го вълнува, е историята. След като завършва гимназия Тарантино започва работа като разпоредител в кино с порно филми. Освен това започва да ходи на курсове по актьорско майсторство. По-късно работи във Video Archives, а в този период пише сценариите за „Истински романс“ и „Родени убийци“. Има коефициент на интелигентност 160.”

    Мисля, че на Айнщайн е дори по-малко, но пък ве е работил във видеотека иначе би надскочил още нагоре 😂