Много сме доволни, когато се появят новини като тази – Стивън Фриърс ще прави филм, посветен на Били Уайлдър. Един майстор-режисьор, който след ден-два ще навърши 81 години, режисирал десетки интригуващи творби и талантливи актьори, много от които номинирани за „Оскар”, ще работи по филм, пресъздаващ фрагмент от богатия творчески път на легендарен творец от „Златната ера“ на Холивуд – какво по-хубаво от това?! В основата на проекта „Mr Wilder & Me“ е едноименният роман на Джонатан Коу, който ще бъде адаптиран от носителя на „Оскар” Кристофър Хамптън („Опасни връзки“), а за главната роля е ангажиран страхотния Кристоф Валц.

Историята ще върне зрителите в (не толкова) далечната 1977 година, когато една млада дама пътува към Атина, за да работи с легендарния режисьор по неговия филм „Fedora“. Макар да не е запозната с невероятното творчество на Уайлдър, тя бързо открива блясъка и въодушевлението, които са спътници на световната слава. И тъй като годините си казват тежката дума, холивудските студия се отказват да финансират различни проекти, изтъквайки различни причини – затова Уайлдър е принуден да търси възможност да снима в Европа, с европейски пари. Младата наивна дама и режисьорът се сближават все повече, той ѝ се доверява и открива пред нея цял нов свят…

Стивън Фриърс е изключително красноречив в споделянето на нетърпението си да започне работа по филма:

Европа и Холивуд. Холивуд и Европа. Най-интересната дилема в киното.

А ето какво казва Кристоф Валц за проекта:

Били Уайлдър е казал „Трябва да имаш мечта, за да станеш сутрин от леглото.“ Филм на Стивън Фриърс по сценарий на Кристофър Хамптън, продуциран от Джеръми Томас – ето какво ще е движещата сила за мен!

За всички онези, които бръчат нос в опит да се сетят какво им говори името Били Уайлдър, ще споменем (само) няколко заглавия – „Sunset Boulevard“, „The Spirit of St. Louis“, „Апартаментът“, „Някои го предпочитат горещо“. Той има осем режисьорски номинации за „Оскар”, от които две се превръщат в награди; също така е удостоен с 13 номинации за най-добър сценарий, от които е спечелил три награди „Оскар”. Погледът към неговия образ в „Mr Wilder & Me“ ще бъде през очите на младата жена в една от главните роли, а снимките се очаква да бъдат реализирани в Гърция, Мюнхен и Париж.

Все още не е ясно кога се предвижда да стартират снимките, нито кога би трябвало да е готов този нов проект, но ще проследим новините около този проект с особено голям интерес.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *