Обикновено, когато Netflix подкрепят някой проблематичен проект, си отдъхваме, защото това (поне до този момент) практически гарантираше съществуването му, но в случаят с дълго подготвяния от Андрю Доминик „passion project“ „Blonde“, посветен на иконата Мерилин Монро, просто не успяхме да се отпуснем. И през трите години, откакто стрийминг платформата приюти проекта, а за ролята на Монро бе избрана Ана де Армас (предишните варианти бяха Наоми Уотс и Джесика Частейн), се притеснявахме, че ще изскочи поредният проблем и отново ще се наложи отлагане. Дори когато в последно време получихме бая доказателства, че филмът съществува, пак ни беше трудно да повярваме, че в действителност ще го видим реализиран. Вчера обаче дебютира първия тийзър трейлър и вече можем да се успокоим.

Защо обаче толкова се вълнуваме? На първо място е Андрю Доминик, който за нас е един от най-добрите режисьори, работещи в момента (ако може да се каже така, защото, ако питате нас, може да бъде по-активен), стоящ зад филми като „Chopper“, „Killing Them Softly“ и шедьовъра „Убийството на Джеси Джеймс от мерзавеца Робърт Форд“. На второ място е обещаният изключително интересен подход към историята на една от най-големите и енигматични легенди на Холивуд. „Blonde“, който е адаптация на романа на Джойс Каръл Оутс, смесва фантазия с реалност, а самият Доминик споделя, че границата между двете е силно размита и определя филма като „приказен емоционален кошмар”.

Вижте трейлъра

Глупаво е да коментираме толкова рано, но единственото ни притеснение на този етап, е Ана де Армас. Харесваме я и стискаме палци да се справи с ролята, но досега не сме я виждали да демонстрира сериозни (драматични) актьорски заложби, каквито, според нас, ще се изискват тук – заявката за сложността на образа на Монро е наистина висока. От друга страна вярваме безрезервно на Андрю Доминик и смятаме, че той може да извади от Арамс нещо наистина специално и тя ще успее да се нареди до Мишел Уилямс, която изигра Монро по повече от прекрасен начин (и заслужено беше номинирана за „Оскар“) в „Моята седмица с Мерилин“. Разбира се, двата филма и изпълненията няма как да се сравняват.

Иначе видяното изглежда чудно и нямаме търпение да видим още и да получим по-добра представа за атмосферата, тона и цялостната визия. Между другото, оператор на „Blonde“ е Чейс Ървин, който, освен по филми като „Hannah“ (2017) и „BlacKkKlansman“, е работил и в екип с (по наше скромно мнение, страхотния) Крум Родригес по „Безбог“ на Ралица Петрова.

Последното нещо, което си заслужава да споменем и което циркулира в мрежата от доста време, е, че „Blonde“ получи най-високия рейтинг на MPA – NC-17. За нас това ще рече, не че става дума за порнография, а че Андрю Доминик не е правил компромиси с визията си и очакваме наистина прям, дълбок, откровен и брутален филм. Едно време NC-17 означаваше сериозна дамга, която гарантира минимални боксофис постъпления, но в ерата на стрийминга, може и да е в плюс.

Завършваме с няколко снимки и един ранен тийзър постер.

ezgif-5-aa392bb2e2 ezgif-5-eb4c863d53 ezgif-5-daf25a31f3 ezgif-5-f774a3529e EYy0rQaXQAEhbwh

Режисьор и сценарист на „Blonde“ е Андрю Доминик („Chopper“, „Убийството на Джеси Джеймс от мерзавеца Робърт Форд“, „Killing Them Softly“), който адаптира едноименния роман на Джойс Каръл Оутс. В ролите са Ана де Армас, Боби Канавали, Ейдриън Броуди, Джулиан Никълсън, Сара Пакстън, Каспър Филипсън, Гарет Дилахън, Скут Макнейри и др.

Премиерата е на 23 септември по Netflix.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *