Колко от вас мечтаят да отидат на филмовия фестивал във Венеция? „27 пъти кино“ ще превърне мечтата ви в реалност! Шансът е на страната на киноманите от „София Филм Фест за учащи”. През 2022 година Европа Синемас отново кани екипа на Дома на киното да участва в избора на „посланик“ от името на България в Младежкото жури на един от най-авторитетните фестивали в света – Венецианския!

„27 пъти кино“ дава възможност на 27 млади киномани (по един участник от всяка държава на Европейския съюз) да се включат като членове на журито в секцията „Giornate degli Autori“ на филмовия фестивал във Венеция през 2022 година!

Кой може да участва?           

  • Киномани на възраст между 18 и 25 години
  • Нужно е да притежават добри комуникационни умения в социалните медии (Facebook, Instagram, YouTube, Snapchat)•
  • Нужна е добра подготовка и владеене на писмената реч
  • Нужни са умения за създаване на подкасти, блог/влог-постове, публикации на ревюта, писане на статии, монтаж на видеоматериали, страст към фотографията или други способности, които ще дадат възможност на кандидата да се включи активно в комуникационната кампания
  • Необходимо е отлично владеене на английски език (четене, писане, говорене) за участие в обсъжданията на филмите с киноспециалисти и колеги

Как се кандидатства?

  • Трябва да бъде изпратено видео селфи на английски език, с продължителност не повече от 30 секунди, в което кандидатите се представят – как се казват, от кой град и коя държава са. Видеото трябва да е във висока резолюция (Full HD: 1920 x 1080 px), с отличен звук. Започнете видеото с „Киното за мен е…“, нужно е да включите като НАДПИС своето име и държавата – България. Направете го забавно и оригинално! Може да проверите как са се справяли кандидатите във Vimeo КАНАЛА на Europa Cinemas
  • Трябва да бъде изпратен формулярът за кандидатстване (попълва се онлайн на английски език, изпраща се в pdf-вариант), заедно с подготвеното видео, на адрес [email protected] с тема на писмото Venice Young Jury 2022, до 29 май 2022, 23:59 часа.

Какво се случва с избраниците?

Получават самолетен билет за Венеция; настаняват ги на Лидо, в непосредствена близост до залите на фестивала; получават акредитация, която им осигурява приоритетен достъп до прожекциите на филмите във „Венециански дни”.  Краен срок за подаване на документи – 29 май 2022!

Документите се приемат на имейл адрес: [email protected]. Видео селфитата трябва да бъдат изпратени чрез Wetransfer.com

Стартирала през 2010 като партньорство между Европейския парламент, Наградата на публиката „LUX”, програмата „Венециански дни” (Venice Days / Giornate Degli Autori) и веригата киносалони Европа Синемас, идеята на „27 пъти кино” е да събере почитатели на киното, на възраст между 18 и 25 години, от 27-те държави-членки на Европейския съюз, и да ги покани за специално жури в предстоящото 79-о издание на Венецианския кинофестивал от 31 август до 10 септември 2022 година. Основната цел е промоция на общите ценности и културно многообразие чрез киното сред младите хора.

Домът на киното ще предложи трима кандидати за Журито на младите киномани. Те ще бъдат избрани между зрителите на „София Филм Фест за учащи”, а българският представител ще бъде избран от селекционна комисия във Венеция измежду кандидати, подадени и от други киносалони в България, членове на веригата „Europa Cinemas“. „София Филм Фест за учащи” бе създадена през есента на 2009 г. с подкрепата на програма „Култура” на Столичната община, Националния филмов център и Европа Синемас като продължи да се реализира и развива през годините. всички членове на общността и Клуба „София Филм Фест за Учащи” са поканени да кандидатстват за излъчване на тримата кандидати на Дома на киното за Журито на младите киномани във Венеция.

До момента девет представители, подадени като кандидати от Дома на киното, България, посетиха Венеция като членове на младежкото жури „27 пъти кино” – Милена Панева през 2010, Анастас Пунев през 2012, Милена Александрова през 2013,  Стефан Прохоров през 2014 година, Филип Морозов през 2017 година, Ясен Атанасов през 2018, Младен Печевски през 2019, Крис Захариев през 2020, Жана Калинова през 2021. И през 2022 година аудиторията на Дома на киното и най-вече МЛАДАТА общност „София Филм Фест за учащи” ОТНОВО имат шанс да се докоснат до магията на един от най-авторитетните световни кинофестивали – Венецианския.

Участниците в журито ще получат акредитация със специален достъп до прожекциите на кино-форума, както и покриване на разходите им за път и нощувки.

Венеция Ви очаква!  Европа Синемас е паневропейска верига от киносалони, показващи предимно европейски филми. Благодарение на подкрепата на Eurimages и Министерството на външните и европейски дела на Франция, влиянието на Европа Синемас се простира и в източно-европейския и балканския регион, Русия и Турция. Равносметката за влиянието на организацията може да се обобщи с броя държави – 44, като екраните, включени във веригата, са 3 083, а киносалоните – 1 274 на брой. Домът на киното е сред няколкото български киносалона, които членуват в организацията.

За повече информация във връзка с инициативата може да посетите:

https://luxaward.eu/en/27-times-cinema

https://www.europa-cinemas.org/en/activities/find-and-foster/28-times-cinema

https://27timescinema.cineuropa.org/

https://europa-cinemas-blog.org/28-times-cinema/

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *