Навлизайки в сезона на блокбастърите, определено не очаквахме новина за нов „мрачен“ филм, който ще разкаже историята на епоса на Омир „Одисея“, но със сигурност веднага се зарибяваме от идеята. Имайки предвид, че по всичко личи, че тук няма да бъде използван подхода на „Троя“ (зрелище преди всичко), а историята ще се фокусира върху човешката драма в сърцето на класическия епос, всичко започва да звучи като проект, направен специално за нас.

Филмът е наречен „The Return” и ще бъде оглавен от италианския режисьор Уберто Пасолини, отговорен за „Nowhere Special” и „Still Life”, но познат най-вече като продуцент на страхотния „The Full Monty”. Частта от новината, която моментално грабна всички медии обаче е актьорския екип, защото филмът ще събере отново на екран неповторимите Рейф Файнс и Жулиет Бинош, които заедно участваха в награденият с „Оскар“ за най-добър филм „Английският пациент“.

Въпреки че авторът на тази новина не е от най-големите фенове на „Английският пациент“, това по никакъв начин не беше заради актьорите – и Файнс, и Бинош са страхотни, истински шампиони на професията, а химията им на екран е доказана. Смятаме, че ще бъде повече от вълнуващо да ги видим като култовите Одисей и Пенелопа, една от най-известните женени двойки на световната литература.

Това, което най-много ни харесва от обявленията за „The Return” досега е, че изглежда филмът ще бъде малко по-реалистичен прочит на „Одисея“ и сякаш ще се фокусира по-малко върху фантастичните елементи на историята и повече върху емоционалната драма на семейството, което Одисей намира след 20 години, но и борбата му с природата по време на завръщането. Не бихме отказали да видим вещиците, сирените и циклопите, които Одисей среща по време на пътуването си, но пък лесно и си представяме как всички те могат да бъдат заменени с други метафори, които да работят също толкова успешно.

Ето го официалният синопсис на историята, написан от гледната точка на филма:

След 20 години отсъствие, Одисей се озовава на брега на Итака, изтощен и неразпознаваем. Царят се завръща у дома, но много неща са се променили през времето, от когато е заминал, за да участва в Троянската война. Възлюбената му съпруга Пенелопа е затворница в собствения си дом, обградена от амбициозните ухажори, които искат да станат новия крал. Синът им Телемах, отраснал без баща, е заплашен със смърт от ухажорите, които го виждат като препятствие между тях, Пенелопа и царството. Одисей също е променен. Белязан от преживяванията си по време на войната, той вече не е страховитият воин, когото народът му помни. Той е принуден да се изправи срещу миналото си, за да намери силата нужна, за да спаси семейството си и да спечели обратно изгубената си любов.

Начало на снимките за момента не е обявено, тъй като „The Return” тепърва ще търси инвеститори на предстоящия фестивал в Кан. Със сигурност ще следим развитието на проекта, който може да се окаже един от най-очакваните ни за близкото бъдеще.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *