Колкото повече наближава моментът, в който Кроазет ще се огласи от ежегодната фестивална глъч, толкова повече стават новините за филми, които са свързани по някакъв начин с различните програми на Кан. Творбата, която през 2021 година спечели наградата на Europa Cinemas за най-добър европейски филм в „Петнайсетдневката на режисьорите“, беше „A Chiara“ на сценариста-режисьор Джонас Карпиняно.

Това е своеобразен завършек на неговата трилогия, посветена на Калабрия – стартирала с „Mediterranea“ през 2015, който беше номиниран за наградата LUX на Европейския парламент (заедно с българския филм „Урок“ на Кристина Грозева и Петър Вълчанов) и продължила с „A Ciambra“ от 2017 година (получил приза на Europa Cinemas на „Петнайсетдневката на режисьорите“ в годината, в която Рубен Йостлунд спечели „Златна палма“ за „Квадратът“).

Вижте официалния трейлър на „A Chiara“, който създава впечатление за изпълнен с напрежение и усещане за обреченост трилър.

Може би една от най-любопитните подробности, свързани с работата по този филм е, че Карпиняно включва в своя разказ непрофесионални актьори, като членове на едно семейство в реалността пресъздават семейни отношения и в историята. Ето какво гласи официалният синопсис на „A Chiara“:

Членовете на фамилия Герасио се събират, за да отпразнуват рождения ден на най-голямата дъщеря на Клаудио и Кармела. На следващия ден Клаудио изчезва. Една от помалките им дъщери, 15-годишната Киара, решава да разследва какво се е случило с баща ѝ. Ала колкото повече се приближава към истината, толкова по-категорично пред нея е поставен въпросът какво бъдеще би избрала тя за себе си…

Сюжетно историята би могла да бъде определена като гангстерска, ала подходът към нея не прилича на познатите интерпретации, присъщи на този жанр. „A Chiara“ изглежда интригуващ и със сигурност се различава от всичко, което бихме очаквали от характеристиките „семейна“ и „криминална“ драма.

a-chaira-posster-20220511

Ролите в „A Chiara“ са поверени на Суами Ротоло (Киара), Клаудио Ротоло (бащата Клаудио), Гресия, Джорджия, Антонио и Винченцо Ротоло (както казахме, всичките са членове на едно семейство!), Кармела Фумо и Антонина Фумо.

След като е обиколил над 20 фестивала в цял свят и през април бе разпространен на кино в голяма част от европейските държави, „A Chiara“ ще се появи в щатските киносалони на 27 май 2022 година.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

One Comment

  1. The way she looks at the end …is the way she looks in that poster…at the end of that journey she has been on….
    This fucking guy is in big trouble and he doesn’t know it ….

    When you make the audience care about the protagonist, who has found himself/herself in some extraordinary circumstances….and you manage to do it in the trailer…you got tension from the get go.