Лудият Пиеро
Лудият Пиеро

Любовта към киното е и любов към живота. А киното, посветено на любовта, прелива от живот. Френският институт предоставя осем солидни и внушителни доказателства в подкрепа на тази теза. Осем филма в новата поредица „Винаги любов“ с прожекции в зала „Славейков“ в София, които започват от тази вечер продължават до 11 юни, с филми всеки петък и събота, съответно от 18:30 ч и 19 часа.

Селекцията предлага букет от емоции, които може да поставят под въпрос нашето разбиране за любовта. Може ли една жена да обича еднакво двама мъже? Можем ли все още да полудеем от любов? – тези два въпроса ще бъдат зададени през първия уикенд на „големите класики“ и ще продължат с уикенд посветен на Катрин Корсини, режисьорка с кауза, която често представя под светлината на прожекторите двояки отношения като приятелство и любов.

Всички филми са със субтитри на български език, а входът е с билет (стандартна цена 7 лв. / намалена цена 4 лв.) или с абонаментна карта. Пенсионерите и абонатите на Френския институт се ползват от намалената тарифа за прожекциите, а в рамките на тази поредица от филми се предлага и билет за прожекция за влюбени двойки с намалена цена 4 лв.

Младите любовници
Младите любовници

Програмата „Винаги любов“ започва тази вечер от 18:30 часа подобаващо с прожекция на легендарния филм „Лудият Пиеро“ на Жан-Люк Годар, с великите Анна Карина и Жан-Пол Белмондо. Киномани, франкофони и всякакви други ценители веднага се сещат за историята: „Фердинанд тръгва на път с Мариан, студентка, която някога е обичал. Но любовното пътешествие бързо се превръща в преследване. Банда гангстери, с която изглежда Мариан е замесена, ги преследва безспир… С криминален сценарий, Годар сякаш иска да преосмисли киното. Синьо-червена поема, в която морето отново става митично, а човешките същества – богове.“

В събота е време за друг класически шедьовър – този път от Трюфо.  „Жул и Жим“ с Жан Моро, Анри Сер и Оскар Вернер. Жул и Жим са двама студенти бохеми в Париж през периода Бел епок. Те споделят всичко – артистични вкусове, житейски гледни точки, завоевания. Един ден попадат на Катрин, млада жена, почти толкова независима, колкото всеки от тях.

Другият е петък е прожекцията на „Вие сте полудели“ на Одре Диуан с Пио Мармай, Селин Сале и Карол Франк. Роман обича Камий толкова, колкото  и двете си дъщери, но крие от всички  тях сериозните си проблеми с пристрастяването към наркотиците, което може да застраши най-близките му. Има Има ли надежда за любовта, когато доверието е нарушено?

Разкошната Фани Ардан ни кани на среща с „Младите любовници“ на Карин Тардиьо другата събота, 28 май от 19 часа.

Вие сте полудели
Вие сте полудели

Шона, 70 годишна, свободна и независима, се е откъснала от любовния си живот. Но ето че е развълнувана от присъствието на Пиер, 45 годишен мъж, с когото само се е запознала години по-рано.
Противно на всякакви очаквания, Пиер не вижда в нея само „жена на известна възраст“, а жена, привличаща желанието му, която не се бои да обича.
Странни диалози, ръце, които се преплитат, деликатна, силна и вълнуваща любовна драма, която не се плаши от времето.

До 11 юни селекцията предлага още прожекции на филмите „Красивият сезон“, „Невъзможна любов“, „Той и тя“ и „Привидности“, за които ще пишем тепърва. Да живее киното, да живее любовта!

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *