Няма нищо по-хубаво от добрите спортни драми. Освен, че в 90% от случаите са сигурни претенденти за престижни награди тези зрелищни и интригуващи филми всъщност представляват едни от малкото продукции, които се харесват както на гилдиите и на критиката, така и на масовата публика. Пример от последните години е блестящият „Пълно ускорение“ на Джеймс Манголд. Към съревнованието между емблематични марки коли на състезателната писта се насочва и уважаваният италиански режисьор Стефано Мордини, чийто следващ проект „2 Win” ще хвърли свеж поглед към ожесточеното съперничество между италианската Ланча и немското Ауди на Световния рали шампионат през 1983г.

Към проекта се присъединява Рикардо Скамарцио, който макар да не е толкова познато име за българската аудитория всъщност е един от най-популярните италиански актьори през последните години, влизащ в ролята на италианския тийм мениджър Чезаре Фиорио, чийто отбор е изправен пред на пръв поглед неизбежна загуба срещу немския тийм Ауди начело с Роланд Гумперт, изигран от брилянтния и често подценяван Даниел Брюл. В опит да избегне позорния резултат Фиорио съставя нетипичен отбор, включващ дори доктори и диетолози. С много опити той успява да убеди и немския състезател Валтер Рьол (Волкер Брюх) да се присъедини към него и отбора на Ланча, за да се състезава срещу победителя на Ауди Хану Микола. Но присъединяването на немския състезател няма да се окаже толкова лесно и безпроблемно колкото Фиорио се надява.

2 Win”, чиито снимки започват в Италия по-късно този месец, е написан от Филипо Болоня, Стефано Мордини и Рикардо Скамарцио, които често са работили заедно в миналото, но това ще бележи първия им съвместен англогоезичен проект. Радостни сме да чуем, че на все повече европейски филмови творци им се дава възможност да се докажат на по-глобално ниво, както и не се съмняваме във факта, че след като зад проекта стои основно италиански екип, то това ще допринесе за автентичността на историята.

Няма как да не отбележим и участието Даниел Брюл. Това съвсем няма да е първата състезателна драма във филмографията му след като през 2013 г. Брюл се превъплътил в образа на легендарния Ники Лауда в спортната драма на Рон Хауърд „С пълна газ“. Това, което прави Брюл винаги толкова интересен за гледане е, че никога не знаеш къде ще го видиш, тъй като той има навика да се появява както в независими фестивално ориентирани филми като „Colonia”, така и във високобюджетни блокбъстъри като „Първият отмъстител: Войната на героите“. Едно е сигурно, наистина е жалко как Холивуд все още продължава да хаби потенциала му, както и на други негови немски колеги, като непрестанно ги поставя в стереотипни роли, тип „безскрупулни нацисти“. За съжаление колкото и либерални да се опитват да се изкарат в Холивуд с тяхната „непринудена“ политическа коректност често в опитите си да бъдат по-„приобщаващи“ и „diverse” остават слепи за истинското разнообразие, което може да освежи поостарелите им методи.

db20220512

Правата за „2 Win” ще бъдат предлагани на купувачи по време на предстоящия филмов фестивал в Кан и имайки предвид интереса към състезателната индустрия напоследък сме сигурни, че бързо ще хване нечие око. Ние пък ще продължим да следим с интерес развитието на проекта.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *