Тази новина е продължение на темата „Да осребрим навреме интереса!“, която сме започнали преди три години. И макар че в това отношение всички други компани отдавна „дишат праха“ на Disney, НВО залагат на сигурно с бин-джезъритската карта и докато Дени Вилньов действа по втора част на „Дюн“ (снимките трябва да започнат през лятото), компанията ще участва в създаването на spin-off поредица „Dune: The Sisterhood“, за да може и да я разпространи успешно в цял свят чрез HBO Max. Новината всъщност е свързана с режсьорската позиция – не му било писано на Вилньов да режисира пилотния епизод, а вместо него първите две части са поверени на Йохан Ренк – това споделят от Variety.

След изключителния успех на „Чернобил“ и наградата „Еми“ за режисура, спечелена за работата по него от Ренк, НВО са решили да му се доверят за разказването на притчата, чието действие се развива стотина века преди познатите събития от „Дюн“, когато според легендите е бил създаден специалният орден Бин Джезърит (или Бене Джезърит както би трябвало да се произнася). Според Франк Хърбърт това е старинна школа за умствено и физическо обучение, основана първоначално за девойки, след великия бунт – свещена война, разрушила компютрите, мислещите машини и разумните роботи, започнала през 201 преди Сдружението и завършила в 108 г. п.с. Основната повеля на бунта е записана в Оранжевата католическа библия – „И не сътворявай машина по подобие на човешкия разум.“

dune2320220429

Ако се следва логиката на времевите потоци, не би трябвало актьори от филмите на Вилньов, които вече са част от повествованието, да се включват в „Dune: The Sisterhood“. Диане Адему-Джон („The Haunting of Bly Manor, „Empire, „The Originals“) е поела ангажимента да бъде шоурънър на поредицата, като нейн помощник ще бъде Скот З. Бърнс; Джон Спейтс се е отказал от ангажимента да бъде сценарист, тъй като работи по следващ пълнометражен филм. Припомняме синопсисът на поредицата такъв, какъвто беше представен преди време – изглежда ни по-поетичен и достоверен.

Благодарение на майсторските способности да владеят тялото и съзнанието си, Бен-Джезъритите умело действат покрай феодалната политика и сплетните в Империята, следвайки предначертаните планове, които накрая ще ги отведат на енигматичната планета Аракис, позната на нейните обитатели като Дюн…

„Ние от „Бин Джезърит” пресяваме хората, за да открием човеците.”

Междувременно на нас, простосмъртните киномани, ни остава чинно да си чакаме премиерата на „Дюн: Част II“, предвидена за октомври 2023 година. В актьорския екип се очаква да се присъединят Флоранс Пю (говори се, че тя ще бъде принцеса Ирулан) и Остин Бътлър, както и още актьори, а Вилньов не крие интереса си към адаптирането и на „Месията на Дюн“, за да оформи трилогия от филми по първите две книги от епоса на Франк Хърбърт.

Дано ни е отредено да видим това благосклонно развитие на съдбовните (най-вече финансови) условности, което би довело до осъществяване на мечтите на този режисьор – с огромно удоволствие ще ги гледаме оживели на големия екран!

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 Comments

    1. Аха, също като там фантастиката на бай Ридли, за некви атеисти и митраисти унищожили земята, сигурно