pinokio220220321

Приключенията на Пинокио“ („Le avventure di Pinocchio“) на Карло Колоди е едно от най-известните литературни произведения, което е дълбоко залегнало в колективното съзнавано и има десетки адаптации, под всевъзможни форми, като, разбира се, киното  не е изключение. Първият филм за Пинокио се появява още през далечната 1911 г. и оттогава насетне оживялото дървено човече не е слизало от екран (било то големия или малкия), като всяко десетилетие има поне една емблематична версия. До този момент обаче, като че ли не се е случвало да има два големи филма, които да се борят за внимание в една и съща година.

Става дума за настоящата 2022 г., в която през декември ще видим stop-motion проекта „Guillermo del Toro’s Pinocchio“ на Гийермо дел Торо, а три месеца по-рано, през септември, ще е дългоочакваната премиера на фокуса на настоящата ни новина – подготвяната от Робърт Земекис игрална версия на третата пълнометражна анимация на Disney от 1940 г. „Пинокио“, която е може би най-известната екранна интерпретация на историята.

Преди няколко дни Disney+ представиха първия кадър от филма на Земекис, на който откриваме Пинокио, малко след като е получил финалния си щрих от своя създател Джепето, в чиято роля влиза Том Ханкс. Вижте.

pinokio20220321

По отношение на самия Пинокио и Джепето, поне визуално адаптацията очевидно е едно към едно с анимацията. Изненадани сме, че няма известни корекции по дизайна, а тези прилики ни подсказват, че цялостният тон на филма ще бъде по-детски и лековат и далеч от по-мрачните екранизации на книгата от последните години, като тази на италианския майстор Матео Гароне.

Преди 20-ина години щяхме да сме ужасно развълнувани от този проект, но сега сме скептични, тъй като любимият ни Робърт Земекис отдавна не е правил наистина качествен филм, а последно ни разочарова сериозно с екранизирането на друга детска класика – „Вещиците“ на Роалд Дал. Надяваме се, че винаги отличния Том Ханкс ще му върне моджото. Чакаме да видим трейлър.

Освен режисьор на „Пинокио“ („Pinocchio“), Робърт Земекис („Завръщане в бъдещето“, „Кой натопи Заека Роджър“, Форест Гъмп“, „Контакт“, „Корабокрушенецът“) е и сценарист заедно с Крис Уейц („Маркъс“) и Саймън Фарнаби („Падингтън 2“), по книгата на Карло Колоди. В ролите са Том Ханкс, Джоузеф Гордън-Левит, Люк Евънс, Синтия Ериво, Лорейн Брако, Кийгън-Майкъл Кий, Бенджамин Еван Ейнсуърт и др.

Премиерата е предвидена за септември.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Очаквам да е над средно ниво, има ги всички предпоставки да се случи 🙂

  2. Последният як филм на тоя тип е от 2007 г., не съм сигyрен, че някога пак ще се завърне към наистина доброто кино.