Статията не е част от редакционното съдържание на „Operation Kino“
Статията не е част от редакционното съдържание на „Operation Kino“

Специални гости на събитието са актрисата Роберта Манфреди и режисьорът на филма Алберто Симоне.

В партньорство с Италианския културен институт 26-ият София Филм Фест ще отбележи 100-годишнината от рождението на един от най-великите актьори в историята на италианското и световното кино – Нино Манфреди. На 20 март от 17.30 часа в Дома на киното режисьорът Алберто Симоне, който ще оценява творбите в Балканския конкурс на фестивала, ще представи лично филма си „Лунен удар“ („Colpo di luna“). Специален гост у нас ще бъде и една от дъщерите на легендарния комик – Роберта Манфреди, актриса и продуцент.

Италианският актьор, режисьор, сценарист, писател и певец Нино Манфреди е роден на 22 март 1921 година. Във филмографията си има над 100 роли – във филми, телевизионни сериали, на театрална сцена, десетки музикални изпълнения и три режисьорски филма – през 60-те, 70-те и 80-те години на ХХ век; в света на киното той е признат като един от най-големите италиански трагикомици, редом до Алберто Сорди, Виторио Гасман, Уго Тоняци… Манфреди е роден в Кастро дей Волши, Лацио, в семейство на фермери; по настояване на родителите си през 1941 година се записва в юридическия факултет на университета в Рим, като в същата година той дебютира като водещ и актьор в театър на една енория в столицата. През октомври 1945 година завършва право, но никога не го практикува. Две години по-късно завършва и Театралната академия, а филмовата му кариера започва през 1949 с „Манастирът в Санта Клара“.

moon-shadow sb-20220222
Лунен удар

През 60-те години на ХХ век Манфреди се превръща в една от безспорните звезди на Италия, участва в някои от най-харесваните комедии, режисирани от Дино Ризи. Сред забележителните му филми са „Ергенът“ (1955), „Венеция, луната и ти“ (1958), „Престъпление“ (1960), „Страшният съд“ (1961), „Палач“ (1963), „Познавах я добре“ (1965, със Стефания Сандрели), „Операция „Свети Януари“ (1966), „Измъчвай ме, но ме обичай“ (1968, с Уго Тонияци), „Всеобщ протест“ (1970). През 1971 година Манфреди представя своя полуавтобиографичен филм „Между чудеса“, удостоен с приза за режисьорски дебют на фестивала в Кан, италианския „Златен глобус“ и още много фестивални отличия. Сред най-обичаните от публиката филми с негово участие са и „Хляб и шоколад“ (1973), както и „Обичахме се толкова много“ (1974, с Виторио Гасман и Стефания Сандрели). През 90-те години Нино Манфреди се снима в поредица от успешни телевизионни сериали и минисериали на телевизия RAI, между които и много популярния „Линда и комисарят“. Последната роля на Нино Манфреди е в испанската драма на Мигел Ермосо „Божествена светлина“ (20о3).

Филмът „Лунен удар“ е създаден от приятеля на Манфреди, сценаристът и режисьор Алберто Симоне. Историята е за един астрофизик от Милано, наследил селска къща в Сицилия, който решава да я възстанови с помощта на затворения, необщителен дърводелец Салваторе (в ролята Нино Манфреди). Той взема присърце задачата и се захваща за работа с помощта на сина си, който има проблеми в развитието на способностите си. Работата върви доста бавно и когато собственикът решава да провери какво се случва – той открива, че Салваторе е превърнал къщата в терапевтична общност за хора, които имат нужда от специално внимание и грижа. „Лунен удар“ е прекрасен разказ, който излъчва топлота, човечност и проектира удивителното си емоционално въздействие,  благодарение на трогателния сюжет и талантливите актьорски превъплъщения.

ОЧАКВАМЕ Ви на #КИНО!
#26SofiaIFF

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *