„Сбогом, глупаци“
„Сбогом, глупаци“

Краят на седмицата идва с красотата на френските комедии. Съботната вечер изкушава киноманската природа с прожекция на „Сбогом, глупаци“ в зала „Славейков“ от 19 часа. Това е един от най-успешните образци на жанра през последните години. Със седем награди „Сезар“, сред които за най-добър филм, режисура и оригинален сценарий, този филм се превърна в събитие за ценителите на европейския хумор.

Албер Дюпонтел режисира Виржини Ефира, Албер Дюпонтел и Никола Марие в историята за бивша фризьорка, която научава, че е сериозно болна и решава да открие детето, което е била принудена да изостави на младини, още петнайсетгодишна. При опитите да преодолее административните препятствия, тя среща технологичен маниак със склонност към самоубийство и сляп архивар надарен с поразителен ентусиазъм. Взривяващите запознанства прерастват в лудо препускане на отчаяни души, които няма какво да губят.

„Загадката Анри Пик“
„Загадката Анри Пик“

А пък тази вечер от 18:30 часа е време за литературни удоволствия в „Загадката Анри Пик“ на Реми Безансон с Фабрис Лукини, Камий Котен, Хана Шигула, Бастиан Буйон и Астрид Уетнал.

Ето го и сюжета: „Мъж в Бретан събира библиотека с отхвърлени за публикация книги. Преди смъртта си Анри Пик му е пратил своя роман, който ще бъде открит от издателка, но загадките около автора тепърва ще се трупат.

Една редакторка открива роман, който според нея е шедьовър, в специална библиотека. Там се съхраняват само ръкописи, отхвърлени от издателите. Въпросният шедьовър е подписан от Анри Пик, майстор на пици от Бретан, починал две години по-рано. Оказва се, че вдовицата му не знае нищо – нито за романа, нито за интересите на Анри в областта на литературата.“

Двете заглавия са част от седмичните прожекции на комедии във Френския институт. Програмата продължава през февруари и прелива в началото на март – идеалното време за топъл коктейл от сюжети и жанрове.

„Бунтарки“
„Бунтарки“

Другата седмица селекцията продължава с „Бунтарки“  на 18-и февруари от 18:30 часа. Ален Модю режисира тази история за млада жена, която е принудена да избяга от малтретиращия я съпруг и да се завърне в родното си градче, което е напуснала като дете. Един ден по невнимание тя убива нейн колега, който настойчиво й се натрапва…

На 19 февруари, събота, 19:00 часа зрителите имат покана за среща с изящната Летисия Каста в климатичната комедия „Кръстоносният поход“ на Луи Гарел. Друг актуален сюжет се разгръща в „Заличаване на историята“, предвиден за прожекция на 25 февруари, петък, от 18:30 ч. В този номиниран за „Златна мечка“ филм три жертви на социалните медии обявяват война на технологичните гиганти. Тези дни всички можем да им влезем в положението.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *