И ние обичаме музикални биографични филми, колкото всеки друг човек, но последните години се нагледахме на толкова много посредствени продукции (при това посветени на изпълнители, които харесваме ужасно), че само като чуем за поредния подобен проект и ни става лошо. Ако има човек обаче, който може да ни изтръгне от състоянието ни на пълна апатия по отношение на жанра, като разчупи малко формулата, то това е Баз Лурман („Ромео + Жулиета“, „Мулен Руж”). А когато във фокуса на обектива на австралийския режисьор е попкултурната икона Елвис Пресли, може да сте сигурни, че ще сме „първа писта“ в кината.

Лурман започва да подготвя филмовата биография на Краля на рока още през 2014, когато приключва работата си по „Великият Гетсби“ (не е истина как лети времето), но „Елвис” („Elvis“) придоби форма чак през 2019, когато Том Ханкс прояви интерес към ролята на емблематичния мениджър на Пресли полковник Том Паркър. Същата година бе избран и актьорът, който да влезе в обувките на Елвис – младият Остин Бътлър („Имало едно време… в Холивуд“) и от там насетне, проектът полетя. До пристигането на ковид, който прецака всичко. В крайна сметка обаче, „Елвис” беше завършен и се очаква филмът да види бял свят на 24 юни тази година, а вече имаме и пълен трейлър.

Отбелязваме само, че „Елвис” ще изследва живота и музиката на Елвис Пресли (Бътлър), пречупени през призмата на сложните му взаимоотношения с полковник Том Паркър (Ханкс). Действието ще се развива в продължение на 20 години и ще проследи възхода на Пресли и превръщането му в безпрецедентна звезда, на фона на променящия се културен пейзаж и загубата на невинност в Америка. Част от историята е и една от най-важните и влиятелни фигури в живота на Елвис – Пресила Пресли (Оливия ДеЙонг).

Вижте първия трейлър.

Това, което виждаме в трейлъра, определено ни допада, но в случая няма да съдим за крайния резултат по него. Голямата ни надежда тук е Баз Лурман и много се надяваме той наистина да успее (а знаем, че може), не само да разчупи досадната формула на музикалните биографии, но и да отличи „Елвис” от десетките други филми, посветени на Краля на рока. Отбелязваме, че Остин Бътлър (поне за нас) няма някаква мегавпечатляваща прилика с Елвис, но ни се струва, че се справя добре и ние му вярваме. Ханкс няма какво да го коментираме – очакваме да е на топ ниво, както винаги.

И за финал, не знаем защо се опитват да ни пробутат, че вдъхновението за скандалните за времето си движения на Елвис са госпълът и религиозният екстаз, при положение че всички знаем, че за това е отговорно малко момченце с гръбначни проблеми, което носи шини на краката, а възрастната му версия е изиграна от Том Ханкс…

elvis-poster-12-20220218

Режисьор на „Елвис” („Elvis“) е Баз Лурман („Ромео + Жулиета“, „Мулен Руж”, „Великият Гетсби“), който е и сценарист наравно със Сам Бромел, Крейг Пиърс и Джереми Донър. В ролите са Остин Бътлър, Том Ханкс, Оливия ДеЙонг, Хелън Томсън, Ричард Роксбърг, Люк Брейси, Наташа Басет, Дейвид Уенам, Коди Смит-МакФий, Кевин Харисън и др.

Премиерата е на 24 юни.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

7 Comments

  1. Дано му се получат нещата тоя път, че Гетсби беше ….. Не знам, може би – бездушен.

  2. Холивуд има да чопли от златната мина, каквато е историята на поп/рок музиката. Въпросът е да изкарват качествени неща. Бих се радвал някой ден да направят филм за Сиатълската вълна… Иначе Кърт Ръсел прави силен Елвис преди около 40 години. Дано и на този пич му се получи.

    1. Да, гръндж-вълната предоставя много добра основа за направата на филм (наркотици, бунтарство, трагична смърт на някои от символите на движението, секс, скандали- какво повече би могъл да поиска човек от един подобен филм). Между другото- съвсем наскоро ми попадна една книга точно по темата („Всички обичат Сиатъл“, автор, ако не бъркам, Марк Ярм). Готино написана- всичко вътре беше разказано от първа ръка от участниците в цялото движение, единствено под формата на откъси и реплики от интервюта 🙂 …

  3. Това момче Остин Бътлър прилича на Елвис Пресли точно толкова, колкото прилича на Рей Чарлз.

  4. Като свършат топ изпълнителите, какво ще правят?