Няма съмнение, че един от най-вървежните жанрове през последните години е така нареченият „true crime”. Без значение дали е подкаст, книга, филм, клип в Youtube или документален сериал по стрийминг платформа, хората са необяснимо привлечени от драматизираното описание на вече достатъчно фрапантни криминални събития. Нека не забравяме обаче и колко много Холивуд обича да прави биографични продукции и ако към това добавим и действителна история, базирана в случая на прочуто съдебно дело, това безспорно предвещава висока гледаемост и в най-добрия случай – престижни награди. Затова за никого не беше изненада, когато Hulu обявиха, че ще продуцират минисериал от осем епизода – „The Girl From Plainville”, разказващ за реалните събития около шокиращия случай с Мишел Картър, в чийто образ ще влезе талантливата Ел Фанинг.

За тези, незапознати с историята, Мишел Картър е обвинена за смъртта на приятеля си – 18-годишния Конрад Рой III, когото, през 2014 г., тя подтиква към самоубийство чрез серия от текстови съобщения. Случаят е доста необичаен, тъй като рядко някой е обвиняван за чуждо самоубийство, а когато това се случва, обикновено има намесено оръжие. При Мишел Картър, която през 2017 г. е призната за виновна и осъдена на 15 месеца затвор, оръжие няма, била е далеч от мястото на произшествието и единствените следи са текстовите съобщения и недокументирано последно телефонно обаждане преди трагичното събитие.

Това не е първият път, когато криминално дело става такава сензация в Америка (кой може да забрави случая с О. Джей. Симпсън), но това е и пипкавото, когато създаваш донякъде измислена версия на такива мрачни събития – трябва да си обективен и да не идеализираш ситуацията. Именно да избягват преекспонирането и придаването на „блясък“ на случая – към това се стремят Лиз Хана и Патрик Макманус, сценаристите, изпълнителни продуценти и шоурънъри на „The Girl From Plainville”. Сериалът е базиран на статия на Джеси Барън, публикувана в Esquire, и няма да проследи само съдебния процес, а и взаимоотношенията между Картър и Рой и събитията, довели до фаталния край.

Освен в главната роля, Ел Фанинг ще се подвизава и като изпълнителен продуцент. Според Патрик Макманус тя най-вече е настоявала историята да бъде представена по най-човечния възможен начин:

Ел не искаше да се търси сензационното. Тя искаше това да бъде честно представяне не само на тези семейства и това, през което са преминали, но и на това, което хората преживяват всекидневно, когато става въпрос за психично здраве.

Важен фактор при създаването на продукции, базирани на реални хора и събития, е външният вид. Много често актьори разчитат на гримьори и получават заслуги за „велика трансформация“, която не идва дотолкова от актьорското им представяне, колкото от протезите, които носят. В други случаи физическата промяна е толкова фрапантна, че отвлича вниманието от самата история. За щастие Ел Фанинг толкова много наподобява Картър, че са нужни само перука, лек грим и протеза за отстъпваща линия на косата. Самите продуценти споменават, че още в ранните дни на продукцията е обсъждано колко много естествено си приличат двете момичета и без грим. Лиз Хана обаче остава по-впечатлена от всеотдайността на Фанинг към ролята:

Ел постигна забележителна физическа прилика с Мишел – тя изучи всички записи от съдебната зала, документалния филм („Обичам те, умри вече“ на HBO) – наистина се постара движенията ѝ и начинът, по който говори, да са напълно автентични.

Продуцентите също така споделят, че са се консултирали с асоциации и фондации, свързани с хранителни разстройства и превенция на самоубийства, за да могат да бъдат сигурни, че дори да драматизират допълнително събитията за повече стимул на публиката, те все пак ще представят информативно и прецизно психичните разстройства.

Лиз Хана още споделя по темата:

Искахме да покажем, че справянето с психичното здраве, депресията, проблемите с тревожността – не е еднакво за всички. Има много променливи и вариации при нашите персонажи, и не само за Мишел и Конрад, но и за родителите и техните приятели. Това ни позволява да представим историята, оформена като разговор за психичното здраве като цяло, вместо всички да се справят с конкретен проблем или всички да изразяват този проблем по определен начин.

Хана също така споделя, че макар и темата за психичното здраве да е винаги актуална, технологиите и медиите са привнесли в историята елемент на спешност, който тя самата не е очаквала.

Има нещо много навременно в начина, по който всичко са връзва с технологията. Мисля, че при Мишел има и актуалност в това как гледаме на младите жени, как се отнасяме с тях в медиите, как отделяме време впоследствие, за да помислим дали това е било справедливо или не и дали те са били изобразени точно, вместо да анализираме това в реално време.

В крайна сметка шоурънърът Макманус затвърждава, че главната цел на „The Girl From Plainville” е да се наблегне върху психичното здраве – тема, много популярна в последните години в Америка, а не толкова конкретния случай. Той допълва:

Искам хората да се интересуват от историята, но повече от всичко се надявам, че това е началото на разговор – как да помогнем на всеки, който е засегнат от психично заболяване, а не само на тийнейджъри.

The Girl From Plainville

Тук може да видите и тийзъра:

The Girl From Plainville” има формулата на всеки успешен лимитиран сериал в последните години – актуална тема, интригуваща история, талантлив актьорски състав и екип – и няма съмнение, че ще бъде една от сензациите на малкия екран за 2022.

Към Ел Фанинг се присъединяват Клои Севини (в ролята на Лин Рой), Колтън Райън (Конрад „Коко“ Рой III), Кара Буоно (Гейл Картър), Кай Ленъкс (Дейвид Картър) и Норбърт Лео Батц (Конрад „Ко „Рой II). Консултантските продуценти включват Барън и Ерин Лий Кар (“Обичам те, умри вече“).

Премиерата на „The Girl From Plainville” е на 29 март по стрийминг платформата Hulu.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *