Въпреки факта, че ежедневието ни все още наподобява научно-фантастичен филм с апокалиптични елементи, това въобще не обезкуражава режисьорите, които не престават да заливат големия и малкия екран с истории за алтернативни светове, изпълнени колкото с блестящи иновации, толкова и с мащабни катаклизми и безнадеждност. Все пак какво по-добре да ни разсее от настоящата глобална здравна криза от това да гледаме как други, паралелни на нашия, светове рухват от къде-къде по-сериозни причини. Именно подобни теми ще зачекне и предстоящия фантастичен проект „Morning” на режисьора Джъстин Кързел, който ще бъде оглавен от носителката на „Оскар“ Лора Дърн, номинирания за „Оскар“ всеобщ любимец Бенедикт Къмбърбач и все по-търсения Ноа Джуп.

Историята на „Morning” ни пренася в близкото бъдеще, където нуждата за сън е потисната благодарение на ново хапче и изкуствено слънце. Амбициозната Кати (Дърн), която е част от еволюиралото общество, е силен привърженик и защитник на тази „безсънна“ иновация още от зародиша ѝ, докато един ден съпругът ѝ Франк (Къмбърбач) не умира. Смъртта му се оказва повратна точка в живота на Кати, когато спомените и започват да се отразяват на будните ѝ часове, а възгледите ѝ постепенно се рушат също като безсънния свят около нея. Междувременно синът ѝ Дани (Джуп), част от ново поколение, което е израснало без да спи, е въвлечен в „пагубния подземен свят на мечтатели“, които започват да се бунтуват в опит да си върнат сънищата. Така на Кати ще и се наложи да се бори, за да си върне сина и да се изправи срещу най-големите си кошмари.

Джъстин Кързел, чийто последен филм „Nitram” беше триумф на фестивала в Кан, ще режисира „Morning” по оригиналния сценарии на новобранеца Сам Стайнер. Към проекта са се включват още и предишни колаборатори на Кързел като оператора Адам Аркапау („Истински детектив“) и дизайнера на костюми Алис Бабидж („Nitram”). Зад продукцията застава компанията SunnyMarch, основана от самия Бенедикт Къмбърбач и продуцента Адам Акланд.

Самият Акланд споделя относно проекта:

Morning“ е радостна, задълбочена и предизвикателна история за реалност, не толкова различна от нашата собствена, където загрижеността за продуктивността е унищожила способността ни да се свързваме, да скърбим и да обичаме. Нямаме търпение да видим този невероятно талантлив актьорски състав и творчески екип, оглавен от Джъстин, Лора и Ноа, да вдъхнат живот на брилянтно оригиналния сценарий на Сам.

Става ясно, че „Morning” несъмнено е амбициозен, както и че притежава потенциала да бъде доста по-стойностен от масовите стандартни филми с подобна тема. Няма да отричаме, че звездният актьорски състав е отличен стратегически ход за привличане на допълнително внимание към проекта, но очевидно Бенедикт Къмбърбач, който отново се завръща да бъде „мерудията“ на всеки филм (не, че имаме нещо против) ще заема само второстепенна роля, оставяйки винаги блестящата Дърн и неоспоримо талантливия Ноа Джуп (който от скоро не спираме да виждаме във всякакви разнообразни проекти) в светлината на прожекторите. Дърн и Къмбърбач също така ще влязат в ролята и на изпълнителни продуценти.

Ноа Джуп
Ноа Джуп

Изпълнителният директор на HanWay Films Габриел Стюарт също добави:

 „Morning“ задава толкова много въпроси за нас като хора с амбиции, надежди, емоции и мечти и е възхитително да дебатираме какво означава сънят за самото ни съществуване и нашите души. Какви щяхме да бъдем, ако никога не бяхме сънували? Той също така съдържа духа на младостта, която се бунтува срещу избора на родителите си. „Morning“ провокира, движи се, примамва… и има невероятен екип зад себе си.“

Факт е, че не всички проекти на Джъстин Кързел са успешни (визираме слабата му адаптация на „Assassin’s Creed”). Не е тайна обаче, че той винаги е имал слабост към травмираните и емоционално увредени герои, както и към мрачните и тягостни теми (които така добре е пресъздал във версията си на „Макбет“), така че определено ще следим с интерес развитието на „Morning” и сме нетърпеливи да разберем какъв ще бъде крайния резултат.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments