„Алис и кметът”
„Алис и кметът”

Политическата природа на новата година обещава съспенс по Хичкок и изобилие от разкази за бъдещето. Динамичната и волатилна перспектива на множество избори и лидерски рокади ще бъде направо като на кино. А буквално на кино имаме и програма, посветена на вечната страст за власт.

До края на януари в зала „Славейков“ ще има прожекции, обединени тематично в поредицата „Кино и власт“. Селекцията на Френския институт предлага срещи с европейски хитове всеки петък от 18:30 часа и всяка събота от 19:00 часа.

Политическите филми са особено привлекателен поджанр в пейзажа на голямото кино, а френските творци са едни от най-добрите разказвачи. Програмата е фокусирана върху темата за политиката и властта, по която отделни произведения представят различни и спорни гледни точки.

Всички филми са със субтитри на български език, а прожекциите се провеждат при спазване на всички санитарни мерки.

„Дьо Гол”
„Дьо Гол”

Задължително заглавие в цикъла е историческата драма „Дьо Гол”. Прожекцията е в петък, 14 януари, 18:30 ч. Режисьорът Габриел льо Бомен поверява ролята на легендарния френски лидер на класния Ламбер Уилсън, познат на световната публика от продълженията на „Матрицата”.

Филмът ни връща през май 1940-а. Войната се затяга, френската армия е разбита, немците скоро ще нахлуят в Париж. Правителството е в паника и възнамерява да се примири с разгрома. Един мъж, Шарл дьо Гол, току-що произведен генерал, е решен да промени хода на историята. Шарл заминава за Лондон. Иска да издигне друг глас – гласа на съпротивата.

Филмът има амбицията да разкрие хуманното дело на Дьо Гол и да насочи вниманието към приноса на съпругата му Ивон – спътничка на великия френски военоначалник и политик.

„Офицер и шпионин”
„Офицер и шпионин”

Друг знаменит хит в програмата е „Офицер и шпионин” на Роман Полански. Прожекцията е в петък, 21 януари, от 18:30 часа. Шпионаж и държавна конспирация се преплитат в историческия трилър по романа на Робърт Харис. Филмът е посветен на аферата „Драйфус”, разтърсила френското общество и изтикала на повърхността много скрити дотогава процеси. В центъра на политическия скандал стоят обвиненията в държавна измяна срещу младия артилерийски офицер от еврейски произход Алфред Драйфус. През 1894 г. капитан Драйфус е несправедливо обвинен и осъден на доживотен затвор на Дяволския остров.

„Офицер и шпионин” е един от най-успешните и обсъждани европейски филми в последно време. Режисьор е Роман Полански, който още предизвиква силно противоречиви реакции със самото си присъствие в обществото, но никой в света на киното не отрича таланта му да разказва истории в картини. Голямата звезда тук е Жан Дюжарден, а в останалите роли виждаме изпълнители като Луи Гарел, Еманюел Сене, Жан Дюжарден, Матю Амалрик, Дамиен Бонар, Мелвил Пупо, Владимир Йорданов и др.

„На края на света”
„На края на света”

Хуморът привлича към „Всичко, което ми остава от революцията” на Джуди Дейвис, предвидена за 15 януари в зала „Славейков”. На 22 януари е „Възрастни в стаята” на легендарния Коста Гаврас, на 28 януари идва време за „Алис и кметът” на Никола Паризе.

На 29-и е прожекцията на „На края на света”, режисиран от Гийом Никлу.

Гаспар Улиел, Гийом Гуи, Ланг Хе Тран и огромния Жерар Депардийо участват в тази история, която ни връща в Индокитай през 1945 г. Робер Тасен е млад френски войник, единственият оцелял след кръвопролитие, по време на което брат му изгаря пред очите му. Заслепен от желание за мъст, Робер се впуска в своеволно тайно търсене на убийците. Но срещата му с Маи, млада индокитайка, ще промени намеренията му.

Вход с билет (стандартна цена 7 лв. / намалена цена 5 лв.) или с абонаментна карта.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *