След повсеместния успех на невероятния „Сам на скалата“ („Free Solo”) и също много добре приетия „The Rescue“, женената двойка режисьори Елизабет Чай Васарели и Джими Чин са може би едни от най-разпознаваемите и обсъждани имена в документалистиката в момента. Сега за наша изненада те подготвят и първият си художествен филм, който в техен стил ще разкаже за невероятно човешко постижение.

Филмът се нарича „Nyad“ и ще разкаже истинската история на плувкинята Даяна Наяд, която през 2013 на 63-годишна възраст става първият човек, преплувал разстоянието между Куба и Флорида (177 км) без да използва клетка, предпазваща от акули. Цялото разстояние е било покрито за 53 часа. Без съмнение това е повече от невероятно постижение на тялото и духа, въпреки някои съображения, които имат официалните организации за маратонни плувания, заради които не разпознават опита като валиден.

Ние тук обаче не сме спортни журналисти и не се интересуваме особено от това дали постижението й трябва да бъде отчитано в спортните исторически книги. Подготовката, преживяването и самият опит без съмнение ще бъдат невероятни за екранизиране и гледане и то точно от режисьори, които имат опит в това да снимат и да представят едновременно красотата и опасността на природата.

Другата много вълнуваща част от този проект е, че две страхотни ветеранки в професията ще заемат главните роли. Наяд ще бъде изиграна от Анет Бенинг, а Джоди Фостър ще влезе в ролята на нейната приятелка и треньорка Бони Стол. Слава богу, въпреки че Фостър преди години обяви пенсионирането си от актьорската професия, продължава да се появява тук-там и ще е истинско удоволствие да я видим редом с Бенинг, която също харесваме ужасно много. Заедно на екран двете ща са много силен тандем, какъвто не виждаме често на екран – не са много филмите с жени в 60-тите си години в главните роли.

Nyad“ ще бъде режисиран от Елизабет Чай Васарели и Джими Чин, а сценарият е дело на Джулия Кокс и Ан Байдерман.

Засега няма обявена дата за начало на продукцията, но имайки се предвид, че е на Netflix, не виждаме много причини нещо да ги спре да направят филма и да имаме възможност да го видим сравнително скоро.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *