Статията не е част от редакционното съдържание на „Operation Kino“
Статията не е част от редакционното съдържание на „Operation Kino“

Българската национална филмотека ни кани на отбелязването на 130-та годишнина от рождението на пионера на българското кино Васил Гендов. Специалното събитие ще бъде навръх рождения ден на Гендов – 07.12.2021, в 18.00 часа във Филмотечно кино „Одеон“ и ще включва откриване на фотоизложба и прожекция на два филма: новата дигитална реставрация на „Любовта е лудост‘‘ (1917, реж. Васил Гендов) и документалния филм за режисьора „Първият‘‘ (1975, реж. Иван Попов).

Фотоизложбата представлява уникална селекция от снимки, съхранявани единствено в колекцията на БНФ – кадри от филми, работни моменти, портрети на Гендов и др.

Дигиталната реставрация на „Любовта е лудост‘‘ е дело на лабораторията на Югославенската кинотека в Белград по поръчка на БНФ през 2021. Повод за реставрацията е именно годишнината от рождението на пионера на българското кино. За пръв път филмът ще бъде излъчен в резолюция от 2К с невиждани досега детайли в кадрите, а прожекцията ще бъде озвучена с живо изпълнение на пиано от маестро Валентин Стамов.

Любовта е лудост‘‘ е първият запазен български игрален филм. Времетраенето му е 11 минути и разказва за отношенията между Студента и Момичето и пречките по пътя на любовта им. В него участват както самият Гендов, така и съпругата му – Жана Гендова.

Първият“ е филм на режисьора Иван Попов за делото на създателя на първите български игрални филми. В него могат да се видят личните записки на Гендов и откъси от запазените му филми. За него разказва спътницата му в живота и на екрана Жана Гендова (1899-1976). През 1975 „Първият“ получава престижната  първа награда за научно-популярен филм на Първия фестивал на българския късометражен филм ,,Златен ритон‘‘. Времетраенето му е 20 минути и ще бъде прожектиран от 35 мм филмова лента.

Гледайте новата дигитална реставрация на „Любовта е лудост‘‘ (1917) по всяко време и на всякакъв носител в YouTube канала на Българската национална филмотека като сканирате кода за достъп, но елате да го видите на голям екран и озвучен на живо от маестро Валентин Стамов на 07.12.2021.

vgqr20211203

Достъпът до филмотечно кино ,,Одеон“ се осъществява само при представяне на ,,Зелен сертификат“.

Васил Димитров Гендов (Васил Димов Хаджигендов) е български режисьор, актьор и драматург. Той е автор на първия български филм „Българан е галант“ (прожектиран за първи път на 13 януари 1915 г. (стар стил)) – комедия в стила на Макс Линдер.

Роден е на 7 декември 1891 г. в Сливен. В периода 1910 – 1912 г. е актьор в трупата на Роза Попова. Бил е директор на пътуващия драматичен театър „Български театър“, София (1920 – 1938 г).

През 1921 г. заедно със съпругата си Жана Гендова създава Софийския пътуващ театър, на който е директор, режисьор и актьор. Основоположник е на българското филмово изкуство, създател е на първата българска филмопроизводствена кооперация „Янтра филм“. Гендов е инициатор за създаване на първия Съюз на артистите в България (1919 – 1920 г.), Съюза на кинодейците в България (1931 г.), Съюза на филмовите дейци (1934 г.), както и на Музея на българската кинематография (1948 г.). Създател е на първия български игрален филм „Българан е галант“, на който е сценарист, режисьор и изпълнител на главната роля. Създава и продуцира „Бунтът на робите“ -първият български звуков филм и първият за Васил Левски.

Той е автор на мемоарния ръкопис „Трънливият път на българския филм“. Тази първа история на българското кино е издадена от Българската национална филмотека през 2016 г., заедно с мемоарите на Жана Гендова – спътница в живота и творчеството на пионера. Книгата ще може да бъде закупена по време на специалното събитие на цена от 25 лв.

Васил Гендов умира на 3 септември 1970 г. в София.

vgp20211203

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *