Още с превъплъщението си в принцеса Маргарет в хитовия „The CrownВанеса Кърби показа на света колко комплексен артист е и заслужено получи номинация за „Еми“. През 2020 г. пък официално записа името си в регистрите на най-добрите актриси, работещи днес, със зашеметяващото си изпълнение в драмата „Pieces of a Woman” на Корнел Мундруцо. Ролята на скърбяща млада жена, която губи първородното си дете при раждането, я доближи на милиметри от „Оскар“-а, отишъл при не по-малко великолепната Франсис Макдормънд. Със сигурност вече е наша любимка и следим всяко заглавие с нейно участие, защото изборът ѝ на роли е наистина интересен.

Italian Studies”, новият филм на независимия режисьор Адам Леон („Gimme the Loot“, „Tramps”) е най-новото предизвикателство пред Кърби, която тук си парнира с непрофесионалния актьор Саймън Брикнър – Леон използва натуршчици и в предните си проекти. Американецът очевидно обича да превръща Ню Йорк в централен герой, защото сюжетите му винаги се разгръщат в голямата ябълка и нейните ключови елементи – натоварените улици, емблематичното и понякога опасно метро, парковете, където се мотаят съмнителни субекти. Героите му пък винаги търсят нещо или имат конкретна цел, която ги отвежда на вълнуващо и често  рисковано пътуване в големия град, но в крайна сметка към себе си.

„Italian Studies“ е лиричен разказ за обърканост, свързаност и неясната природа на идентичността. По време на посещение в Ню Йорк британската писателка Алина Рейнолдс (Кърби) необяснимо губи паметта си и тръгва из улиците на Манхатан без усещане за време, място и за собсвената си същност. Докато съзнанието на Алина се лута между въображаеми разговори, откъси от разказите ѝ и шума около нея, тя намира пристан в компанията на ексцентричния тийнейджър Саймън (Брикнър). Привлечен от тази безпътна жена, той я представя на своите свободолюбиви приятели и заедно тръгват из объркания градски пейзаж, изпълнен с живот, красота и музика.

Предлагаме ви и поглед към официалния трейлър:

Определено във филма има солидна доза меланхолия и загадъчност, които Ванеса Кърби въплъщава отлично. Топлите светлини на нощния Ню Йорк създават специфично усещане за мистерия, но и за уют, уловени красиво от камерата на Брет Юткиевич. На моменти кадрите изглеждат почти документално със своята динамика, но и като съновидение заради дистанцираната гледна точка. Не става ясно точно какъв ще бъде сюжетът структурно, но ефектът изглежда търсен, така че не ни остава нищо друго освен да се доверим на Адам Леон и Ванеса Кърби и да дадем шанс на този нежен съвременен разказ, в който видим още Аника Уолстен, Анабел Хофман и Мая Хоук.

Italian Studies“ тръгва по кината от 14 януари 2022 г. и паралелно ще бъде наличен в някои стрийминг платформи.  

is-p-20211223

 

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *