Най-великата любовна история на Стария континент, разказана на езика на младото поколение.

Повече от 65 години след като легендарната трилогия с германско-френската актриса Роми Шнайдер дебютира, RTL, Story House Pictures и Beta Film решават да преразкажат историята на емблематичната кралица Елизабет на Унгария или – за младото поколение – „Сиси“. Пищна коостюмна драма в шест части, „Сиси“ ще дебютира по Epic Drama на 26 декември в 22:00 часа и ще ни покаже защо светът има нужда от нов прочит на историята на тази знаменита кралска особа.

Елизабет става императрица на Австрия и кралица на Унгария до някъде по случайност: всъщност нейната сестра, Илона, е предопределена за съпруга на Франц Йосиф I, но една случайна среща променя всичко. Новият сериал, заснет в Австрия, Латвия, Литва и Унгария, се съсредоточава върху по-ранните години на Елизабет: любовната й афера с Франц Йосиф, битката й да се интегрира в строгия австрийски двор и постоянната й конфронтация със свекървата й, ерцхерцогиня София. В първите си години Сиси се опитва да се утвърди не само като съпруга и майка, но също и като фактор в политическия живот, като допринася много за раждането на aвстро-унгарската монархия през 1867 като съумява да изглади огромни разделителни линии.

Въпреки, че продукцията е с разточителни декори и пищни костюми, създателите не искат да направят просто драматичен сериал „в епоха“, а търсят автентичност и искат да покажат Сиси като уверена, модерна жена като включват съвременни теми като любовта в брака, независимостта, себеусещането и свободната воля. Според Андреас Гутцайт, шоуранър на продукцията, „Сиси“ разказва историята на жена, излязла от днешния XXI-ви век“. Той хвали режисьора Свен Босре (Crime Scene):

[Свен] намери начин с вкус, но и с дързост да покаже тази класическа история за Сиси, като включи интерпретация на сексуалността и модерния поглед за ролята на жените, особено в политическа ситуация.

Създателите на сериала показват много ясно, че не искат просто да направят римейк на версията с Роми Шнайдер. Макар и някои ситуации да са художествена измислица, като цяло е търсена историческа достоверност. Андреас Гутцайт споделя, че актрисата Доминик Девънпорт, която е в титулната роля, не е гледала филма с Роми Шнайдер:

Реално нямаше причина да го прави, защото нашата трактовка е съвсем нова.Това е най-великата любовна история на Европа на всички времена, но нашият избор е да я преразкажем по модерен начин.

Самата Доминик Девънпорт, която е дебютантка, отдава това, че е получила ролята, изцяло на късмета си:

Пийвахме бира с приятел в една бирария в Мюнхен и си говорехме, че чувствам връзка със Сиси. Това, което нямаше как да зная е, че на следващия ден той ще се запознае с директора по подбор на актьорския състав и ще й каже за мен. А след това тя ми се обади.

Девънпорт си дава сметка каква уникална възможност е да бъде в ролята на първата суперзвезда на Европа, която е водила много специален начин на живот:

Не трябва да забравяме, че ние никога няма да бъдем императрици. А тя е намерила начин да се пребори за правото си на личен живот и на това да бъде личност. Единствената й задача е била да ражда деца и да представлява институцията. Човешката й страна, емоциите й не са били от значение, но тя е съумяла да защити своето лично пространство.

Разкошните костюми помагат много, за да се вникне в ролята:

Определено много помогнаха, защото автоматично те ограничават по множество начини, вкючително как да дишаш! Когато ти сложат грима, постепенно започваш да се превръщаш в нея. За мен не беше трудно да се отърсвам от това всяка нощ, защото смятам, че значителна част от работата на един актьор е да опази разсъдъка си; да поема студени душове.

SiSi Day 4

Според Девънпорт, Сиси е била под невероятно напрежение, когато се е озовала в среда от всевъзможни ограничения на толкова млада възраст:

Тя вече не е имала право да бъде човек. Била е срамежлива. И със сигурност много самотна. Съпругът й е бил на представителна позиция и не са били действително близки. Да се чувства затворена в клетка по този начин трябва да е било тежко.

История за превръщането на едно момиче в жена, която разчупва оковите и става една от най-големите емблеми на Европа, „Сиси“ дебютира по Epic Drama на Коледа, 26 декември, с по два епизода в три поредни недели от 22:00 часа с повторение в понеделник от 23:30 часа.

sisi-_1-20211223

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *