Наскоро споделихме списъците с номинациите за наградите „Златен глобус“, както и филмите, от които ще се изберат номинираните в някои от „Оскар“ категориите и днес ще отбележим първия трейлър на един от най-любопитните международни филми. Става дума за финландския кандидат „Compartment No. 6“, който влиза в състезанието с доста сериозна преднина, тъй като на фестивала в Кан раздели Голямата награда (Grand Prix) с „A Hero“ на Асгар Фархади.

Международната продукция между Финландия, Русия и Германия е дело на режисьора Джухо Куосманен и получава отлични ревюта от редица кинофестивали, като някои сравняват историята и тона на филма с „Before“ поредицата на Ричард Линклейтър – определение, което със сигурност не трябва да бъде подминавано с лека ръка.

Историята проследява Лаура, финландка, която избягва от Москва след бурна любовна афера и се качва на влак, където е принудена да дели едно купе с тежкия характер на миньора Льоха. Въпреки че „Compartment No. 6“ е финландският кандидат за наградите на Академията, в трейлъра, който ще видите по-надолу, се говори изцяло на руски и предполагаме, че по-голямата част от филма също ще бъде така – историята се развива основно в руски влак, а финландският е известен като език, който изключително малко чужденци говорят.

От този трейлър ни се струва, че „Compartment No. 6“ ще е интересно и проникновено изследване на характери и отношения между двама души, които в началото изглежда, че нямат нищо общо, но заради принудителни обстоятелства се опознават и намират споделената човещина, която можем да открием във всеки друг човек.

Единственото, което ни притеснява, са какви завои ще поеме историята, тъй като такива филми понякога нямат доверие в публиката и се вкарват ненужни драматизации и дори екшън елементи в третия акт, едва ли не за да „задържат вниманието“. Ние нямаме никаква нужда от такова нещо и с удоволствие бихме прекарали час и половина в опознаване на тези персонажи. Приемаме, че журито на фестивала в Кан е имало сериозна причина да оцени филма толкова високо и със сигурност ще му дадем шанс, надяваме се, преди раздаването на „Оскарите“.

20212128-c6-poster

Compartment No. 6” е режисиран от Джухо Куосманен, а сценарият е написан от него, Андрис Фелдманис и Ливия Улман, които адаптират едноименния роман на Роза Ликсом. В главните роли ще видим Сейди Харла и Юри Борисов.

Филмът ще бъде пуснат в определени кина в САЩ на 26 януари.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *