Макар бъдещето да изглежда мрачно и все по-страховито в различните му варианти, не отвръщаме поглед от поредната идея за филмова или телевизионна интерпретация на пост-апокалиптична история – в края на краищата може да се окаже, че някоя от тях ни очаква в реалността, нали?! Шегите настрана, новата поредица на HBO Max „Станция Единайсет“ („Station Eleven“) се сдоби с нов трейлър, който не парадира с високо-технологични чудеса, а разчита на присъствието на героите и специфичната атмосфера на безнадеждност, характерна за подобен тип истории.

И при поглед към този втори трейлър, изпълнен с повече детайли и акценти върху различните времеви потоци и герои, отново ще кажем – допада ни тонът на този разказ. Не сме доволни, че само за малко се мярка любимият ни Гаел Гарсия Бернал, но според описанията на сериала на други актьори са поверени по-сериозните роли. Сюжетът на „Станция Единайсет“, базиран на едноименния роман на канадската писателка Емили Сейнт Джон, проследява оцелелите сред масова грипна зараза (актуално?), които се опитват да изградят отново обществото и да създадат нов, (може би) по-добър свят, като запазват най-доброто, което могат да открият в миналото…

Припомняме официалния синопсис на романа, издаден у нас от „Екслибрис“:

Ден първи. Известен актьор играе Крал Лир в Торонто. Същата вечер грузинският грип избухва като неутронна бомба над цялата планета. Според новините загиват над 99 процента от населението.
Две седмици по-късно – цивилизацията се срива. Държавите угасват град по град.
Двайсет години по-късно – здрач в изменения свят, представление на „Сън в лятна нощ“ на паркинг. Пътуващата симфония обикаля в района на Големите езера, където изнася концерти и поставя Шекспирови пиеси за оцелелите. По това време животът в малките изолирани селища е сравнително спокоен. Но дори сега има причини членовете на Симфонията да ходят въоръжени.

Романът „Станция Единайсет“ излиза през 2014 година и печели наградата за фантастика „Артър Кларк“. Създател и шоурънър на сериала по тази история е Патрик Сомървил (сценарист на „The Leftovers“, „Maniac“, „Made for Love“). В актьорския екип участват Макензи Дейвис, Химеш Пател, Даниел Зовато, Дейвид Уилмът, Матилда Лоуър, Филипин Вълдж, Набан Ризван, Лори Пети, със специалното участие на Гаел Гарсия Бернал и Даниел Дедуайлър.

Премиерата на „Станция Единайсет“ („Station Eleven“) е на 16 декември 2021 по HBO Max.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *