Едно от големите ни разочарования по адрес на неосъществени филмови проекти е, че не видяхме Дейвид Финчър да реализира адаптацията на първия роман от монументалната фантастична серия на сър Артър КларкРама“. Сега обаче научаваме, че екранизирането на „Среща с Рама“ отново е на дневен ред, а начело на проекта застава режисьор, който е един от много малкото, които бихме приели като достойни заместители на Финчър.

The Hollywood Reporter съобщават, че с фантастичната класика ще се нагърби канадският режисьор Дени Вилньов, който в последните години се доказа като един от майсторите в жанра с „Първи контакт“ и разбира се, с подвига да направи изключителни филми от продължението на „Блейд Рънър“ и адаптацията на „Дюн“ на Франк Хърбърт (нещо, което се смяташе за невъзможно от мнозина).

Проектът ще бъде подкрепен от Alcon Entertainment, в лицето на продуцентите Бродерик Джонсън и Андрю Косоув, с които Вилньв работи по „Prisoners“ и „Блейд Рънър 2049“, както и от Revelations Entertainment на Морган Фрийман и Лори МакКрийри. По-паметливите вероятно помнят, че Фрийман, за когото се радваме, че  ев проекта, притежаваше правата на романа и беше съществена част и от версията на Финчър.

Ето какво споделят Бродерик Джонсън и Андрю Косоув в общо изявление:

Това е едно от най-интелигентните произведения в жанра: повдига въпроси и е продукт на нашето време. Пасва идеално на творческата идентичност на нашия приятел и сътрудник Дени и по-специално на любовта и страстта му към фантастиката. Щастливи сме да работим и с Морган и Лори, които имат отколешна страст към този роман.

Заучени приказки, но с едно сме съгласни, „Среща с Рама“ ужасно много пасва на Дени Вилньов и наистина се надяваме именно той да режисира филма. Не сме сигурни, че ще му се занимава с подобен проект веднага след двете части на „Дюн“ – вероятно знаете, че „Дюн: Част IIбеше потвърден с премиера през октомври 2023, но знае ли човек. Не вярвахме, че ще се ангажира и с „Дюн“ веднага след „Блейд Рънър 2049“, но ето. Въпросът е дали от студиото, което ще приюти проекта, ще им се чака до 2025-2026 г. за премиера. Като нищо ще си изберат друг режисьор и Вилньов ще се включи само като продуцент.

За тези от вас, които не са запознати с романа „Среща с Рама“ на големия Артър Кларк, прилагаме официалният синопсис:

През 2131 г. в Слънчевата система се появява гигантски космически кораб с неизвестен произход и предназначение. Той изглежда мъртъв, но скоро става ясно, че това е привидно. Астронавтите и учените се подготвят за първата среща на човечеството с извънземен разум. Тя ще надхвърли и най-смелите им мечти и ще разпали най-големите им страхове. Никой не знае откъде са се появили обитателите на „Рама”, нито защо идват. Едно е очевидно – всичко, което са направили загадъчните конструктори на „Рама”, са го направили тройно…

Артър Кларк блестящо защитава идеята, че колкото и да се различават по възраст или произход две цивилизации, те винаги могат да намерят допирни точки и възможност да се разберат, ако имат за база нещо общочовешко — хуманността.

Ще следим всичко по-интересно около проекта и ще ви държим в течение.

jim_burns_cylindrical_sea

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

7 Comments

 1. Не съм запознат с това заглавие, даже за първи път го чувам. Но изглежда обещаващо от синописа. И според мен ще изчакат Дени да завърши Дюн, защото едва ли ще намерят по-подходящ за тази работа. Освен ако не се включи Спилбърг 🙂

 2. книгата беше една от най-четените по времето на соца…заедно с Дюн….

 3. След като осра „Дюн“ сега Дани се е прицелил в друга велика книга. Знам още доста фантастични класики, но няма да ги кажа, че да не ги гледаме и тях в близките години изпълнени в стил либеращина и политокоректност.

  1. Нищо не е осрал, а подобно на Тарковски със Сталкер и Соларис направи нов прочит на едно от най-великите фантистични творби „Дюна“ – прочи,който е в унисон с новото мислене в сферата на научната фантастика и прогностика – както в литературата , таа и във визуалното изкества. И ако на Вас, „драги госпидине“ ( както би казал Радичков) не ви харесва трактовката на Дени Вилньов – съветвам Ви да гледате някои от свенщините, наречени реалити шоута. Те вероятно ще Ви бъдат по-понятни за интелектуалния Ви багаж.

   Валери Кинов
   Варна

 4. Фен на фантастиката не бил запознат с класиката на Артър Кларк… Това е все едно фен на футбола да не е запознат с Марадона. Или фен на Ф1 да не е запознат със Сена. И такива хора сигурно си вярват, че са някакви разбирачи и капацитети. Трагедия…

  Иначе от филма очаквам да е визуално зрелище като Дюн, но отвътре кухо и гнило, пак като Дюн.

 5. Този е такова wannabe. Не мога да се пречупя да гледам „Дюн“, камо ли пък това.