Удоволствие е да предвкусваш нова поетична разходка, пресъздадена умело чрез кинообрази от маестро Паоло Сорентино. Още при първоначалното представяне на проекта му за изключително личен и близък до сърцето му филм, какъвто е „The Hand of God“, бяхме сигурни, че историята е достойна за най-голямата награда във Венеция. Призът, който беше присъден на Сорентино, е Голямата награда на журито – не „Златния лъв“, но достойно признание за трогателната история, отчасти базирана на личните младежки преживявания на режисьора в родния му Неапол.

Какви изненади готви съдбата за чаровния, млад и невинен главен герой, с какви предизвикателства ще трябва да се справи след трагично стечение на обстоятелствата в живота му – отговорите на тези въпроси са в „The Hand of God“ на Паоло Сорентино, официалното предложение на Италия за категорията международен „Оскар“ на Американската киноакадемия.

Киноспециалистите от цял свят, акредитирани във Венеция през септември, споделят абсолютно единодушно мнението, че „The Hand of God“ е най-добрият филм на Сорентино до момента. Сюжетът пресъздава възмъжаването на героя на младия Филипо Скоти (който получи наградата на името на легендарния Марчело Мастрояни за своето изпълнение) във време на неочаквана трагедия, когато в неговия вътрешен свят бушува неувереност, в битка с твърдата му убеденост, че той притежава истории, които иска да разкаже на света – и рано или късно това ще се случи. Усещането за епохата – част от годините, в които легендарният Марадона е част от италианския футбол, допълва пълнотата на филмовата емоция, пресъздадена с деликатност и умело водене на разказа.

За пълнотата на изживяването с „The Hand of God“ допринася и талантливия актьорски екип, оглавяван – по традиция във филмите на Сорентино – от Тони Сервило. Споменахме вече Скоти, допълваме и имената на Тереза Сапонанджело, Луиза Раниери, Марлон Жубер, Ренато Карпентиери, Масимилиано Гало, Бети Педраци, Биаджио Манна, Енцо Декаро, Лино Мусела, София Гершевич, Роберто Оливери и Каро Капано. Напомняме официалния синопсис на филма:

Носителят на „Оскар“ сценарист и режисьор Паоло Сорентино („Великата красота“) разказва историята на един младеж през 80-те години на ХХ век в Неапол, Италия – за разбитото му сърце и за чувството за свобода, което го обзема. „The Hand Of God“ проследява Фабието Скиза, странен тийнейджър, чиито живот и жизнено, ексцентрично семейство внезапно са преобърнати с главата надолу – първо от вдъхновяващото пристигане на футболната легенда Диего Марадона и после от един внезапен инцидент, от който Марадона без да иска спасява Фабието и по този начин предопределя до известна степен неговото бъдеще… Сорентино се завръща в родния си град, за да разкаже най-личната си история, в която са замесени съдбата и семейството, спорта и киното, любовта и неизбежната загуба…

e_stata_la_mano_di_dio_xlg

В очакване да проследим приемането на най-личния, поетичен и отново вдъхновяващ филм на Сорентино от публиката по света и дали ще завладее умовете на членовете на Американската киноакадемия до такава степен, че да присъдят още един международен „Оскар“ на италианския режисьор (след „Великата красота“ през 2014), подсещаме зрителите, че „The Hand Of God“ ще може да се гледа в Netflix от 15 декември. Премиерната дата за голям екран в Италия е на 24 ноември, а в Щатите – 3 декември 2021 година. 

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *