Вълнуващите книги заслужават качествени кино и телевизионни адаптации, макар че пренасянето на истории от литературата на екрана не е лесна работа. Особено ако изходният материал е произведение, написано с много вътрешни монолози и други техники, чието превеждане на визуален език е сложно. Такива ситуации налагат мобилизацията на всички творчески сили от страна най-вече на сценаристите, но и на целия екип. В изкуството няма невъзможни неща.

Романът „Mothering Sunday“ на британския писател Греъм Суифт е пример за такава литературна творба, но през 2020 г. режисьорката Ева Юсон се нае с рискованата задача да я превърне във филм. Както вече сме писали на помощ в това начинание са ѝ великолепната сценаристка Алис Бърч („Succession“, „Нормални хора“), както и актьорски състав с неограничен потенциал и множество престижни награди – Оливия Колман, Колин Фърт, Джош О‘Конър, Одеса Йънг. Година и половина по-късно филмът вече е факт и направи своята премиера на фестивала в Кан това лято, като рецензиите са преобладаващо положителни, включително и нашата.

Историята ни отвежда в Англия в средата на 20-те, когато последствията от Първата световна война променят милиони животи и белязват поколения. В един топъл пролетен ден домашната помощница Джейн Феърчайлд (Йънг) получава възможността да прекара време със своя любим Пол (О‘Конър), докато нейните работодатели г-н и г-жа Найвън (Фърт и Колман) са на тържество по случай годежа на съседския син. Проблематичното в случая е, че именно Пол е момчето, на което му предстои да се ожени за своя приятелка от детството. Както драматургичните канони повеляват, непредвидени обстоятелства ще променят животите на героите и ще ги отведат отвъд всичко, което са си представяли.

Вижте препълнения с драма и първокласни актьори трейлър:

Този разказ за класови различия, невъзможна любов и силата на човешкия характер може и да изглежда леко клиширано, но доказаният талант на екипа налага поне да му дадем шанс. Освен това 20-те години на миналия век са богати със воя специфичен дух и с ярката си събитийност – сякаш никога няма да спрат да са извор на сюжети. Все пак всяко клише може да бъде освежено и разгледано от малко по-различен ъгъл, а това понякога е всичко, което искаме от един кино проект. Има време и място за авангардни филми. Този поне не претендира, че е от тях.

Премиерата на „Mothering Sunday“ в кината е планирана за 25 февруари 2022 г.

msp-20211115

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *