За феновете на детективските ноар истории, името Филип Марлоу е добре познато. Става дума за герой, оригинално създаден от Реймънд Чандлър, който се смята за основополжник на жанра с твърдите и строги детективи, които не пускат шегички като днешните, а се държат сериозно и обикновено попадат в кофти ситуации заради разни фатални жени. И ето, че филмът, за който ще говорим днес, ще има всички тези елементи.

Филмът се нарича „Marlowe“ и след дълго забавяне имаме потвърждение, че в титулярната роля ще влезе Лиъм Нийсън. Историята е адаптирана от книгата за Марлоу „The Black-Eyed Blonde”, който обаче е написан от Джон Банвил. В историята от романа Филип Марлоу вече е изморен, прекарал е доста време с неуспех в работата си и е много самотен, когато в живота му се появява красива блондинка, която му заръчва да намери бившя й любовник – задача, която поставя Марлоу в средата на много по-голяма мистерия.

Детективските истории са ни страшно любими и проявяваме голям интерес към такъв тип проекти, а в случая смятаме и че на Лиъм Нийсън му е крайно време да престане да се занимава с глупави екшъни (за които и без това вече е прекалено възрастен) и да се обърне към по-интересни и подходящи жанрове. Марлоу обикновено е представян като по-млад (Хъмфри Богарт е на 47 когато влиза в иконичната роля в „The Big Sleep“), но в тази история ще е по-възрастен и от тази гледна точка, Нийсън, който в момента е на 69, ни се струва доста интересен избор. Лесно си го представяме да влезе в ролята на уморения от живота следовател, който обаче отново се хваща на хорото, заради любовта към професията си и заради красива жена.

dj-20211116

А поддържащия актьорски екип, който ще заобиколи Нийсън е повече от впечатляващ, като на първо място поставяме любимата ни Даян Крюгер, която, разбира се, ще изиграе именно фаталната жена Клеър Кавендиш. Джесика Ланг ще изиграе майката на Клеър – Дороти. Иан Харт ще изиграе друг детектив – Джо Грийн, а Колм Мийни ще влезе в ролята на Бърни Олс, следовател за прокоратурата, който също е герой от романите на Чандлър, който се появява често в историите за Марлоу. Несравнимият Алан Къминг ще изиграе добре облечения гангстер Лу Хендрикс, а Адеуале Акинуйе-Агбадже ще бъде дясната му ръка Седрик. Дани Хюстън пък ще изиграе собственика на кънтри клуб Флойд Хенсън. Кастът е завършен от Даниела Мелкиор и Франсоа Арно в засега необявени роли.

Екипът зад камерата също си струва да се отбележи. Режисьор на филма е носителят на „Оскар“ Нийл Джордан („The Company of Wolves”, „Играчка-плачка”, „Майкъл Колинс“, „Интервю с вампир”), а адаптацията на романа е дело на носителят на „Оскар“ Уилиям Монахан, познат от работата си по сценария на „The Departed“ на Мартин Скорсезе и „Небесно царство“ на Ридли Скот.

Marlowe” вече е започнал снимки в Ирландия и Испания, но засега премиерна дата не е обявена.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Супер новина. Чел съм всичко на Чандлър, а дори и това, което е писал и Робърт Паркър с главно действащо лице Филип Марлоу. „Чернооката блондинка“ я купих книгата още като излезе и ми хареса, така че ще следя с интерес какво се случва. А и Лиъм Нийсън сякаш е удачен избор.

  2. Interesting. Звучи добре, а и проектът е шанс за Нийл Джордан да се завърне към доброто кино, че от маса време никакъв го няма.