През 2018 година Дейвид Гордън Грийн направи нещо, което поне аз не вярвах, че ще е възможно. Той успя да вдъхне живот на една позабравена слашър икона в лицето на Майкъл Майърс и представи на публиката наистина стойностно и достойно за харесване продължение на класиката на Джон Карпентър „Хелоуин”. Колегата Лъчезар е изказал достатъчно красноречиво мнение в своето ревю, което подкрепям с две ръце. След пандемично забавяне с цяла година, то е време да видим дали продължението, което носи абсурдното заглавие „Хелоуин убива” (“Halloween Kills”), успява да надскочи тази летва. Ако не, то поне да се задържи на това чудесно ниво и да представи безмозъчно забавление и много брутални убийства.

Поне по една от точките успява.

Ще се постарая да избегна някои от по-сериозните спойлери, но все пак може и да има някое и друго разкритие за сюжета. Ако все още не сте гледали „Хелоуин убива”, препоръчвам да не четете ревюто, защото може да ви разваля част от удоволствието.

halloween-kills-20211029

Втората част от предвидената трилогия на Дейвид Гордън Грийн започва с кратка ретроспекция от нощта на първия филм (оригиналния на Джон Карпентър), след което директно ни връща към финала на предишния и горящата сграда. Пожарникари се опитват да потушат бушуващите пожари, което се вижда, че е изгубена кауза. Нещата бързо ескалират, защото злото дебне и намира начин да се измъкне от огнения капан, в който Лори и семейството ѝ го поставиха.

Поне за мен тук следва и една от най-добрите сцени в „Хелоуин убива”, а, смея да твърдя, и в целия франчайз. Майкъл е безмилостен, изобретателен и не си губи времето. Заигравката през погледа на първата жертва, вече мъртва на земята, беше приятно и разчупено представяне на разиграващото се на екрана.

От тук нещата поемат смело надолу. Бързо. Почти със скоростта, с която Майкъл се разправяше със “смелите” жители на Хадънфийлд.

halloween-kills-2-20211029

Основната идея е прекрасна. Местното население, което до този момент говори за прословутия убиец като градска легенда, решава най-после да се обедини и да сложи край на терора веднъж и завинаги. Изолираната и дори подигравана в първия филм Лори тук се превръща в герои и всички са готови да помогнат. Много познати персонажи се завръщат, начело с Томи Дойл. Малкото момче вече е пораснал мъж и му е писнало да живее в постоянен страх. Той успява да убеди останалите, че те са тези, които трябва да убият Майкъл. Полицията не прави нищо по въпроса.

Много неща ми се иска да кажа за това как това „обединение” работи, но ще ги спестя. Вместо да се хванат като една ядосана тълпа и да започнат да обикалят улиците, те се делят на малки отряди, които са заредени единствено със страх и нелогично мислене.

Идеята, че злото е заразно, е прекрасна. Хората се озлобяват и са готови на ужасни неща в името на „доброто”. Нито един не е изграден поне малко, за да може да му пука на гледащия щом Майкъл забие поредния остър предмет в тялото. Цялата реализация е куха и елементарна. Сцената в болницата дори няма да коментирам. За съжаление, на зрителите им е ясно, че повечето от тези второстепенни персонажи са там, за да бъдат избити по зверски и кървави начини.

halloween-kills-3-20211029

В това отношение „Хелоуин убива” не разочарова. Убийствата са прекрасни и достойни за поредицата. Смело мога да заявя, че тази част е най-брутална и кървата от всичките. Струва ми се, че и количеството трупове е най-високо тук. Със сигурност заклетите фенове ще останат доволни. Майкъл е все същата машина за убиване, която винаги е бил. Той е бавен, прецизен и дори взискателен към изпълнението. Никога няма да го видите да бърза. Жертвите му може да тичат колкото си искат, той винаги ще е зад тях. Дали обаче това е достатъчно?

„Хелоуин” филмите, поне първите, винаги са притежавали един зловещ реализъм и студенина към подхода на убийствата. Тук положението на моменти е смесено. Имаме наистина прекрасно заснети и изпълнени, да не говорим кървави, попадения, но сякаш са търсели и по-комичен ефект. Дали това е нарочно или без да искат, няма как да знаем.

Героинята на Джейми Лий Къртис Лори винаги е била център на вниманието на Майкъл. Не напразно тя се е подготвяла всичките тези години. За да може да го посрещне някой ден, когато реши да я посети. „Хелоуин убива” поставя застаряващата героиня на резервната скамейка в ролята на треньор на голям отбор, при когото всички ходят за съвет. Тя прекарва целия филм в болницата, възстановявайки се от раните от предишната част. Дейвид Гордън Грийн съвсем съзнателно я отделя временно от нейния смъртен враг. Тук идва и един от двата, поне за мен, най-големи проблеми на филма.

„Хелоуин” от 2018 година изгради персонажа на Лори като отшелник, който има само една единствена цел в живота. Тя няма приятели, семейството ѝ е отчуждено. Светът я възприема като лудата старица със стоте котки. Майкъл Майърс, както казах и по-рано, е градска легенда. Майките плашат децата си ако не си изядат зеленчуците. Рязко тази прекрасна динамика е захвърлена в полза на персонифицирането на истинския торбалан. Хората вече вярват и търсят съвет от единственият човек, който е посветил съществуването си на битката със злото.

halloween-kills-4-20211029

Вторият най-голям проблем на „Хелоуин убива”, който буквално забива последния пирон в ковчега, е финалът. Без да навлизам в спойлер територия, ще кажа, че се случват няколко обидно нелогични неща, които няма как да не подразнят всеки нормално мислещ човек. Разбира се, финалната сцена е и прелюдията към последната част, която трябва да се появи по това време следващата година.

Целият филм всъщност е едва половината от нещо цяло. Докато „Хелоуин” от 2018 година си имаше завършен вид и се усещаше като самостоятелно заглавие, то „Хелоуин убива” е правен с ясната идея за продължението. Самият режисьор сподели, че „Halloween Ends”, както ще е финалното заглавие, ще се развива четири години по-късно. Надявам се да измислят добро оправдание за това загубено време.

Музиката, в която отново има пръст Джон Карпентър, също не успя да ме грабне, както в предишния филм. „Хелоуин” има една от най-запомнящите се теми сред хорър заглавията и е жалко, че тук той не може да се похвали с подобни шедьоври.

halloween-kills-5-20211029

Хелоуин убива” за съжаление не е добър филм. Той прави жестока крачка назад спрямо своя предшественик, но просто си е повярвал толкова много, че не се усеща какво е натворил. Предполагам, че най-върлите фенове на франчайза може и да останат доволни (познавам такива хора), но просто няма за какво да се хване човек и да оправдае глупавите сценарни подходи към историята.

Иска ми се да кажа още нещо положително за финал. Мога да похваля единствено сцените от миналото, които силно наподобяват стила на Карпентър и се опитват да допринесат за по-автентичното усещане на филма. Появата на Доналд Плезънс под формата на лицеви протези, забележете, не е компютърно генериран за разнообразие, също беше прекрасно включване. И толкова. Визията на обгорения Майкъл също ми допадна страшно много. Вече наистина и толкова.

Ако не сте фенове на „Хелоуин” поредицата, то спокойно можете да пропуснете тази част. По-добра идея би била да изчакате „Halloween Ends” и да ги гледате като един филм. Все пак тези заглавия имат нужда да съществуват, за да движат жанра благодарение на успешните си бокс офиси. Поне това им дължим. Личната ми оценка на този етап вече падна до около 4.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 Comments

  1. Въпреки че не е по-добър от 1-вата част, той е по-добър от 4-5 филма от старите части. Така че за някой може да е утеха 🙂

    1. Не мисля, че нещо може да бие Resurrection по глупост. Трябва много да се постараят, че да го постигнат 😀

    2. Да викнат Уве Бол (BloodRayne) или Шейн Блек (The Predator) – те знаят как се съсипват хорър поредици 😃

  2. За феновете на поредицата, този е по-добър от доста други филми както каза Ради и със сигурност има неподправено ниво на удоволствие. За тези, които не са фенове или гледат с претенции за нещо повече – по-добре да го пропуснат. Обективна оценка: 5/10, но по кефобалната система си е 7/10. 🔪🩸😃

  3. Пълна простотия е тази част. Вероятно са ползвали за снимките мах про 13 или камерите за сериали на Канал 1. За актьорите предполагам , че са от някой от новите класове в американския НАТФИЗ, продуцент е със сигурност американския Евтим Милошев.