Ако сте любител на независимото американско кино, но не знаете кой е Джим Къмингс, време е да научите това име. То все по-често се появява в кредитите на провокативни филми, които са игрива жанрова сплав с комплексни герои. Освен сценарист и режисьор, Къмингс изпълнява и главните роли в проектите си, но споделя, че няма формално актьорско образование, защото досега се е занимавал основно с продуцентство.

Късометражният „Thunder Road“, който заснема през 2016 г., печели наградата за кратка форма в Сънданс, а година и половина по-късно е готов сценарият за пълнометражната му версия. Филмът е за нервния срив на провинциален полицай, който трябва да събере парчетата на живота си, за да си върне уважението на малката си дъщеря. Той попада в категорията dramedy и е финансиран с лични средства и чрез crowdfunding. Печели зрителите и критиката, което донася на Къмингс студийна сделка за реализирането на следващата му идея, „The Wolf of Snow Hollow“ (2020) – история за малък град в Юта, където серия от жестоки мистериозни убийства кара местните да вярват, че са дело на свиреп върколак.

Най-новата провокация от 34-годишния мултиталантлив американец е „The Beta Test“, която беше част от международния кинофестивал в Берлин и в момента е 100% fresh в Rotten Tomatoes. Разказва за холивудски агент, който получава анонимна покана за неангажиращо сексуално приключение в хотелска стая и решава да я приеме, въпреки че е сгоден. Малко след това серия от странни събития разтърсват привидно здравите основи както на професионалния, така и на личния му живот. Според официалния синопсис става дума за проблематичната същност на развлекателната индустрия и склонността на хората да рискуват щастието си с на пръв поглед маловажни решения. Основният въпрос, поставен в „The Best Test“, е дали в ерата на интернет консуматорството и дигиталното следене е възможно да имаме лична неприкосновеност. Вижте и официалните трейлъри:

Този сатиричен и съблазнителен трилър определено флиртува с основни жанрови тропи – лъжи, изневяра, убийство, последици, които ни застигат след грешно решение – но и загатва, че ще видим много повече от това. Леките хорър нюанси и яркото актьорско присъствие на Къмингс са обещаваща предпоставка за вълнуващ киноразказ, а актуалните теми за #metoo и токсичната мъжественост могат само да подсилят усещането за актуалност. Разбира се, рискът за залитане в посока прекалена политическа коректност е напълно реален, но нещо ни подсказва, че интересите на Къмингс съвсем не са насочени натам. Можем да очакваме още сухо и пронизващо чувство за хумор, което той демонстрира в предните си филми, не като самоцел, а защото израства с английски комедийни класики и не може да си представи да създава каквото и да е без възможността в него да има смях.

В добавка вижте един клип и два постера.

btp220211018 btp1220211018

Съсценарист на „The Beta Test“ и изпълнител на друга от главните роли е Пи Джей МакКейб, с когото Къмингс работи и по върколашкия си експеримент, а във филма ще видим още Вирджиния Нюком, Кевин Чангарис, Оливия Грейс Апългейт, Джеси Бар, Крисчън Хилборг, Малин Бар, Жаклин Доук и Уилки Лау.

Премиерата ще бъде на 5 ноември в избрани киносалони в САЩ, както и в някои дигитални платформи.

 

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *