Мрачните дистопични вариации на бъдещето вече са ни толкова познати, да не кажем близки, че се съмнявам – когато някое от тях се появи на хоризонта – да го приемем насериозно. Много е по-вероятно е да си кажем „или реалността е déjà vu, или някой ни спретва стар сценарий от многократно гледани филми“. Истината е, че много автори на различни творби имат дарбата да „провиждат“ чрез въображението си трансформациите в човешките отношения – дали въз основа на натрупани знания по психология, или благодарение просто на таланта си на създатели на сюжети.

Сред тези автори явно попада и сценаристката и режисьорка Данис Гуле, наследничка на алгонкинското племе кри, обитавало канадските прерии, която работи от 2013 година по сюжета на „Night Raiders“, а историята се основава на реални факти от колониалното минало, пренесени в (съвсем) обозримото, ала още непредвидимо бъдеще.

Този дебют изглежда чудесно и сме сигурни, че за него тепърва ще се говори. Също така съвсем неслучайно Тайка Уайтити застава зад режисьорката и се включва като изпълнителен продуцент в проекта – той притежава усет към важните и впечатляващи сюжети, които имат потенциал и ще възбудят интереса не само на киноспециалистите, но и на публиката. „Night Raiders“ е бил показан за първи път – закономерно и логично – на фестивала в Торонто и вече го определят като един от най-успешните канадски филми на последните десетилетия. Ето какво гласи официалният му синопсис:

Полицейски режим контролира градовете в пост-военна Северна Америка, чиито жители са лишени от всякакви права. Отчаяна жена от племето кри се присъединява към нелегална група бунтовници, за да проникне в държавната академия за обучение на деца и да си върне дъщерята, която правителството ѝ е отнело. „Night Raiders“ е дистопична драма, чиито главни герои са женски персонажи, водени в действията си от неимоверно упорство, вяра в съпротивителните сили, смелост и обич…

И ако действието е пренесено в 2043 година (като се замислим, това са само 22 години напред в бъдещето и то ей-сега ще дойде!), няма как да не ни полазят тръпки на ужас при мисълта, че съчинената от авторката на филма действителност може да не се окаже много далече от истината, която ни очаква…

night_raiders_ver2_xlg night_raiders_xlg

Ролите във филма са разпределени между Ел- Мая Тейлфедърс („The Body Remembers When the World Broke Open“), Бруклин Летиксиър-Харт („Burden of Truth“), Алекс Таран („800 Words“), Аманда Плъмър („Pulp Fiction“), Шон Сипос („Texas Chainsaw“) и др. Както споменахме, автор и режисьор е Данис Гуле, чиито късометражен филм от 2013 година „Wakening“ е ситуиран в подобно мрачно, безнадеждно бъдеще.

Премиерата на „Night Raiders“ по кината и в платформите за VoD е предвидена за 12 ноември 2021. Да се хванем ли на бас, че следващият филм на канадската режисьорка ще бъде поканен за премиера в Кан или Венеция? 

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *