Ясно е, че не всеки режисьор има таланта да направи мюзикъл – в духа на добрите традиции на ХХ век. Новите заглавия от тази година, за които се срещаме незабавно и които предстои да се появят на екран, са „Уестсайдска история“ на Стивън Спилбърг и „Tick, Tick… Boom!“ на Лин-Мануел Миранда. В тази група се присламчва и Джо Райт, който е готов със своя поглед към епохалната творба на Едмон Ростан „Сирано дьо Бержерак“ (1897), като неговата интерпретация притежава един сигурен и неустоим магнит – и това е талантът на Питър Динклидж.

След като имахме възможност да зърнем атмосферата на екранизацията, за територия на която е послужил сицилианският град Ното, време е и за първи трейлър на „Cyrano“.

Пресъздаването на епохата изглежда вдъхновяващо и уникално автентично – Джо Райт е доказал с работата си, че е умел майстор в това отношение. Питър Динклидж е прекрасен, истински, чаровен, трогателен, Келвин Харисън-син изглежда съвсем достоверно в ролята на влюбения Кристиан и музикалните моменти чудесно обогатяват познатия сюжет. За момента оставаме резервирани към Хейли Бенет в ролята на Роксана – не твърдим, че може да се открои нещо специално, което не пасва в композирания от режисьора пъзел, но усещането от нейното присъствие е някак… привнесено, сякаш е една от малките сестри в „Гордост и предразсъдъци“.

Ала както всички знаем, неведоми са пътищата на любовта и след като Купидон е пронизал със стрелите си и Кристиан, и Сирано – ще трябва да въздишат по тази Роксана, която Джо Райт си е избрал! Няма да подценяваме никого с преразказ на сюжета на пиеса, която (имаме спомен) е задължително четиво от годините в гимназията, пък и (какво съвпадение!) в момента я поставят на сцена в Театъра на българската армия.

За неинформираните киномани ще споделим отново, че този филм е нова адаптация на мюзикъл от 2018, написан и режисиран от Ерика Шмид, като главната роля е поверена на любимия ни Питър Динклидж (съпруг на Шмид), а представленията са се играли в Daryl Roth Theatre, Ню Йорк. Инди-рок бандата „The National“ – братята Арън и Брайс Деснър плюс Мат Беринджър и Карин Бесър са отговорни за либретото и музиката на „Cyrano“. Споменахме останалите главни актьори, сред поддържащите се открояват имената на Бен Менделсон и Башир Салаудин; продуценти са Тим Бивън, Ерик Фелнър и Гай Хийли. Режисира Джо Райт („Изкупление“, „Гордост и предразсъдъци“, „Пан“), а премиерата на мюзикъла е била във фестивалната програма на Телюрайд.

Очаква се разпространението на „Cyrano“ да стартира с началото на 2022 година – през януари. Ще следим с интерес отзивите и ще се надяваме да имаме възможност да го видим на голям екран – както подобава на такава история в епоха, реализирана с вкус и замах, с усет и внимание.

cyrano_xlg

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Озверялото желание на woke боклуците да пренаписват европейската история вече преминава в истерия. И защо Роксана е бяла, можеше да е поне циганка…

  2. “ Питър Динклидж е прекрасен, истински, чаровен, трогателен,”
    Тия пишещите нещо не са вред… това джудже прекрасен… Бахти простотията чета в интернет вече…аман от хуманни хуманоиди, рекли да пишат статии в интернет сайт и то за кино. Това не е реклама на маратонки🖕