Според нас „Снимка с Юки“ е един от новите български филми, които имат качества и се отличават от повечето родни продукции, които, в най-добрия случай, можем да наречем посредствени (по-често са трагични). По тази причина сме любопитни за следващия проект на режисьора Лъчезар Аврамов и сценариста Димитър Стоянович – черната комедия „Жълт олеандър“, описван като „история за предателство, алчност, убийство и невъзможна любов на фона на абсурдна политическа ситуация в България“.

Ето какво гласи официалният синопсис: уважаваният психиатър и съвременен български политик проф. Бранимир Китов е номиниран за лидер на Партията на европейските демократи (ПЕД) в Европейския парламент. За да подкрепи кандидатурата му на частно посещение в България пристига скандалният бивш италиански премиер Лоренцо Канелони. Проф. Китов и неговата значително по-млада съпруга и бивша пациентка Йоанна се подготвят да посрещнат височайшия гост в своята луксозна планинска вила. След бурна нощ изпълнена с множество опиатни вещества, Йоанна се събужда сама в къщата, с голото и напълно бездиханно тяло на италианеца до себе си. Точно в този момент във вилата се появява и бившият любовник на Йоанна, криминално проявеният Марио, който притежава нейни голи снимки от миналото и заплашва да провали кариерата на нейния съпруг, ако не получи значителна сума пари. Следва поредица от спиращи дъха трагикомични ситуации, в които един съвременен български политик ще покаже на какво е способен, за да спаси своята кариера…

Вижте каква форма приема всичко това в първия трейлър на филма.

По традиция не коментираме български трейлъри, ще я спазим и тук. Каквото и да бяхме видели в рекламата, пак щяхме да имаме интерес към „Жълт олеандър“ по причините, които споменахме по-горе. Смятаме, че този творчески екип може да направи качествена (а не обиждаща интелекта) политическа сатира, с множество жанрови закачки и поклон към не една-две кино класики. А и как да не гледаме „Аманда Сейфрид“ и „Адам Драйвър“ в български филм – не е някаква велика прилика, но все пак намираме такава, в лицето на Стефани Ивайло и Леонид Йовчев.

jultolenderposter62320211002

Режисьор на „Жълт олеандър“ е Лъчезар Аврамов („Снимка с Юки“), който е и сценарист наравно с Димитър Стоянович. Оператор е Торстен Липсток („Снимка с Юки“). В ролите са Китодар Тодоров, Стефани Ивайло, Мариан Вълев, Леонид Йовчев, Костадинка Аратлъкова и др.

Премиерата е на 29 октомври.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

One Comment