Френската драма „Събитието“ (2021) спечели голямата награда за майсторска литературна адаптация в пълнометражния конкурс на Синелибри 2021! Филмът на режисьорката Одри Диван е вдъхновен от мемоарната книга на Ани Ерно, разкриваща кошмарните й преживявания във връзка с направен аборт през 60-те години. По-рано тази година „Събитието“ беше удостоен с награда „Златен лъв“ от фестивала във Венеция.

Церемонията по награждаване се състоя на 21 октомври в зала 1 на НДК в присъствието на почитаемото жури: Гийом Лоран, Каролин Бонгран, Бурхан Курбани, Кристина Грозева и Петър Вълчанов. В качеството си на председател на журито френският писател и сценарист Гийом Лоран обяви победителя, като мотивира наградата така:

„Журито отличава филма „Събитието“ заради парещата острота, с която оголва истината за състоянието на главната героиня и съответната социална реалност, без да щади зрителя до самия финал. Въздействието му се дължи на кинематографичната му мощ, впечатляващия ритъм и отличната режисьорска работа с актрисата Анамария Вартоломей, чието болезнено реалистично изпълнение допринася за тревожното заключение, че дискурсът за личните свободи остава актуален и днес. Журито обръща внимание на факта, че атмосферата на 60-те години е пресъздадена така, сякаш действието се развива в наши дни, и дава висока оценка на самата адаптация като мост между литературния текст и екранната творба.“

Режисьорката Одри Диван прие наградата в изявление онлайн, като благодари на организаторите на фестивала и на журито за оказаната чест. Всички предстоящи прожекции на филма в рамките на Синелибри можете да видите тук.

До края на фестивала зрителите ще станат свидетели на още филмови премиери и вълнуващи събития, някои от които отворени за широката публика. На 23 октомври във Френския институт ще се състои премиера на документалния филм „Малката маркиза“, посветен на Фани Попова-Мутафова. Една продукция на Павлина Желева и Георги Чолаков, която отговаря на въпроса защо е необходимо да възкресим паметта за незаслужено пренебрегваната авторка на исторически романи.

Не е за пропускане и премиерата на документалния филм „Кои бяхме“ – блестящо кинематографично есе за екологичните предизвикателства на нашето време и за изпитанието да останеш човек. В този спиращ дъха филм,  вдъхновен от книгата „Кои бяхме” на Роджър Вилемсен, участват Александър Герст (астронавт), Силвия Ърл (океанограф и изследовател), Матийо Рикар (будистки монах), Денис Сноувър (икономист), Фелвин Сар (философ) и Янина Лох (философ в областта на критичния постхуманизъм). Прожекцията ще се състои на 26 октомври в Дома на киното и ще бъде съпроводена със специална среща с Марк Баудер – режисьор и сценарист на филма.

За 28 октомври е насрочено оригиналното събитие „Поезия в анимация: представяне на филмите от колекцията „Щрих и Стих“. Прожекциите ще бъдат придружени от музикален пърформанс на група „Саундскейпърс“. Отново на 28 октомври в Джой Стейшън ще се състои празничната церемония по награждаване на победителите в конкурса за късометражен филм. Събитието е с вход свободен и се осъществява с традиционното партньорство на TatraTea.

Едно от най-трепетно очакваните събития тази година е ексклузивната видео среща с Оливър Стоун, в рамките на която знаменитият режисьор, сценарист и продуцент, носител на награди „Еми“ и „БАФТА“, три награди „Оскар“ и пет награди „Златен глобус“, ще отговори лично на въпроси на публиката. На 29 октомври в кино „Люмиер“ ще бъде представено и първото българско издание на поразителната му мемоарна книга „В преследване на светлината“. Събитието ще бъде увенчано със специална прожекция на филма „Доорс“ (1991).

Две любопитни галавечери предстоят до края на фестивала: в рамките на ирландската на 24 октомври в Сити Марк Арт Център ще видим покъртителната криминална драма „Кротко с конете“ на режисьора Ник Роуланд, адаптация по разказ на Колин Барет от сборника „Young Skins“. Финландската гала е на 30 октомври и ще представи  майсторската комедийна драма „Игрите на хората“ с режисьор и сценарист Йени Тойвониеми. Всички предстоящи събития можете да видите тук.

Освен в София до 31 октомври фестивалът продължава в Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново при стриктно спазване на здравните мерки.

Билети за предстоящите прожекции в столицата зрителите могат да си набавят оттук: https://epaygo.bg/1058124692

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *