Статията не е част от редакционното съдържание на „Operation Kino“
Статията не е част от редакционното съдържание на „Operation Kino“

След огромния успех на „Бялата кралица“ и „Бялата принцеса“, сега зрителите могат да се върнат към интригуващия свят на Тюдорите с „Испанската прицеса“ – базиран на книгите на Филипа Грегъри сериал, чиито първи сезон дебютира вчера по ТВ канала Epic Drama.

Испанската прицеса“ разказва историята на Катерина Арагонска, която пристига в Лондон, като наследница на испанския кралски двор, за да се омъжи за принц Артър и да се възкачи на английския трон. Тя и свитата й не получават топъл прием, а когато Артър умира внезапно, тя няма друг избор, освен да опита да впечатли новият престолонаследник, харизматичния принц Хенри, станал известен по-късно на целия свят като Хенри VIII.

Испанската прицеса“ не разглежда просто част от английската история; тя показва все още актуална ситуация с фокус върху участта на жените и съдбата на чуждоземците. Ема Фрост, сценарист на „Бялата кралица“ и „Бялата принцеса“ иска да разкаже историята на три млади жени, които идват от свят с напълно различна култура и поглед върху половете и властта. В двора на Катрин има няколко цветнокожи жени, което освен че е исторически достоверно, е и в разрез с доминирания от мъже дом Тюдор.

Главната героиня също е пресъздадена от днешна перспектива. Според Фрост, това, че смъртта сполита Артър и Катрин трябва да се насочи към Хенри, може да се интерпретира по няколко начина: може би Бог така е отредил или пък чувството й за дълг я кара да се чувства принудена да изпълни това, което майка й очаква от нея, а може би просто я движи чиста амбиция.

„Това е битка за власт съвсем като от XXI век”, казва Фрост. Шарлът Хоуп („Les Misérables“, „Allied“, „The Nun“), която влиза в одеждите на Катерина Арагонска, също има отношение:

Показателен е самият факт, че съществува този сериал – създаден от жени, със сценарист жена, история за жени… Усещането е наистина специално. И някак съвършено удачно. Главната героиня е силна, но е и уязвима. Взима лоши решения и после взима поука от тях. Просто е реален човек, а на жените не им се пада често да играят такива роли.

Сватбата на Катерина Арагонска и Артър, принц на Уелс, се състои през 1501 г. и целта й е да скрепи англо-испанския кралски съюз. Младата принцеса наистина има в свитата си цветнокожи жени, сред които Каталина, която й служи в продължение на 26 години. Когато сключват брака, обаче, испанската принцеса и Артър са само 15 години, а Хенри – едва на 10 години.

Сериалът дава смътен отговор, а въпросът дали Катерина и принц Артър са консумирали брака си продължава да е обект на ожесточени спорове. Това е важно, защото по-късно Хенри VIII иска да анулира брака си с нея на основание на това, че поначало е срещу божията воля да се ожени за вдовицата на брат си, но в случай, че Катрин и Артър не са го консумирали, то той би бил нелегитимен, а не бракът между Катрин и Хенри. Макар Артър да посетил покоите на Катрин няколко пъти, тя по-късно твърди, че той не я е докоснал, за което свидетелстват и други хора, според които Артър е твърде болнав.

Артър умира през 1502 г., а причината за смъртта му остава неизяснена и до днес – някои смятат, че било болестта на изпотяване, други – туберкулоза. Скоро след това умира съпругата на Хенри VII, Елизабет Йоркска („Бялата принцеса“), а за известно време Катрин е в очакване да стане съпруга на краля. Хари, който към онзи момент е на 17 години, се възкачва на престола през април 1509 – след смъртта на баща си – и през юни се жени за Катрин, тогава 23-годишна. Макар и в началото Хенри VIII да е силно влюбен в съпругата си, нещата се вгорчават от факта, че тя не може да му роди син. Бракът ми приключва през 1527 г.: тогава Хенри вече е обсебен от Ан Болейн…

Ема Фрост и сътрудниците й не крият факта, че „Испанската прицеса“  в много отношения изобразява някои съвременни явления, но по отношение на костюмите и снимачните площадки е търсена абсолютна историческа автентичност, за да се разкаже сюжет със собствена историческа значимост, както в собствената си епоха, така и в днешно време – по Epic Drama, всяка сряда в 22:00 часа.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *