Започва септември и е време за нов трейлър на 25-ия филм за един от най-епохалните филмови герои на всички времена – Джеймс Бонд. Удивително и невероятно е, че именно „Смъртта може да почака“ се оказа сред филмите с най-лоша съдба (и неколкократни отлагания на премиерата) – просто глобалното стечение на неблагоприятни обстоятелства предопредели оставането (по-дълго от планираното) на Даниел Крейг в ролята на всеизвестния и абсолютно неуловим агент 007.

В момента се надяваме, заедно с целия филмов свят, да имаме шанс за последна среща на голям екран с мистър Крейг в емблематичната роля – не се и съмняваме, че MGM и United Artists държат именно на това, особено след като продуцентите Барбара Броколи и Майкъл Г. Уилсън недвусмислено заявиха, че филмът „остава в кината!“. И ако поредната пандемична вълна се готви да „залее“ света в по-студените месеци, „Смъртта може да почака“ ще се „гмурне“ под нея с предстоящата премиера – организирана според всички правила, с червен килим пред Роял Албърт Хол!

Именно като подсещане за наближаващото разтърсващо екшън-събитие се появиха финален международен и щатски трейлър на филма. И макар кадрите в тях да са (до голяма степен) познати, умелото им поднасяне в различен монтаж събужда очакването за „филм от класа“. И тъй като сме обективни (от всички гледни точки), предлагаме на вниманието ви първо щатския трейлър, защото – за разлика от обичайното – този път той е по-добрият!

If we don’t do this, there’ll be nothing left to save!

Този лайтмотив с легендарния стремеж към самопожертвователност очевидно е важен за сюжета на режисирания от Кари Фукунага филм, след като са го запазили като фраза през (последните) 12 месеца очакване. Напомняме, че автори на сценария са режисьорът, Нийл Първис, Робърт Уейд, Скот З. Бърнс и Фийби Уолър-Бридж. Заедно с обновения трейлър, маркетинг отделът на 007 пуска и малко модифициран официален синопсис – ето как изглежда той:

Пет години след залавянето на Ернст Ставро Блофелд, Джеймс Бонд е в активна служба. Ала старият му приятел Феликс Лайтър от ЦРУ има нужда от помощ – трябва да бъде издирен ученият Валдо Обручев. Когато става ясно, че ученият е отвлечен, Бонд ще трябва да се изправи срещу злодей, чиито планове – при успешно реализиране – могат да доведат до смъртта на милиони души.

В новините по темата до момента сме коментирали отношението ни към кастинга на тази 25-а част от шпионската поредица – макар да не се съмняваме, че Рами Малек може да изиграе добре „злодейската карта“, той не ни е от любимите актьори, които с кеф бихме гледали в подобно превъплъщение (каквито са например Кристоф Валц в „Спектър“ и Хавиер Бардем в „007 координати: Скайфол“). Ясно е, че с намека за „новия 00“ може би се цели своеобразно предаване на щафетата, но все още няма категорично потвърждение на тази теория и ще се въздържим от коментар. Даниел Крейг доказа още с първата си поява през 2006 година в „Казино Роял“, че е перфектен избор за ролята на Джеймс Бонд, но „Смъртта може да почака“ окончателно е последният филм от франчайза, който се радва на неговото присъствие. И в този контекст поднасяме още един интересен елемент, свързан с актьора – документален филм, посветен на самия Крейг и неговото развитие на емблематичния образ през годините.

Филмът е озаглавен „Being James Bond“ и представлява 45-минутна ретроспектива, произведена от Apple TV, в която актьорът прави обобщение на последните 15 години, в които неизменно се завръща в образа на прочутия шпионин. Сред разговорите, използвани като важна част от структурата на филма, са минути, прекарани заедно с продуцентите Майкъл Г. Уилсън и Барбара Броколи; в документалната история са преплетени и много неизлъчвани до архиви, заснети „зад кадър“ с Крейг и творческите екипи на петте „негови“ Бонд-филма. Премиерата на „Being James Bond“ се очаква по Apple TV на 7 септември, а ето как изглежда неговият кратичък, но впечатляващ тийзър:

При все прочутата (меко казано) резервираност, с която Даниел Крейг се завърна към ролята на Джеймс Бонд за последен път в „Смъртта може да почака“, и въпреки поредицата от отлагания на премиерата на филма на Фукунага, ние сме готови да се обзаложим, че появата му на екран ще го превърне в хита, който всички очакват – вече толкова дълго. Напомняме, че компания на Крейг в актьорския екип правят актьорите Рами Малек, Леа Сейду, Рейф Файнс, Ана де Армас, Лашана Линч, Джефри Райт, Бен Уишоу, Кристоф Валц, Наоми Харис, Рори Киниър, Дейвид Денсик, Дали Бенсалах, Били Магнусен и др.

Премиерата на Смъртта може да почака („No Time to Die”) е на филмовия фестивал в Цюрих – на 28 септември; от 30 септември филмът ще може да бъде видян на кино във Великобритания, почти цяла Европа и част от Азия. 1 октомври е денят на премиерата в България. Броим дните – остава точно месец!

being-james-bond-poster

 

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *