Френският институт в България представя четири извънредни прожекции в памет на Жан-Пол Белмондо, който си отиде миналата седмица на 88 години. Но филмите му остават. Селекцията с каре шедьоври започва днес, 13 септември, в зала „Славейков“ в София.

От  18:30 часа е „Човекът от Рио“, който ще бъде представен от Стефан Прохоров. Режисьор на класиката от 1963-а е Филип Де Брока, а на Жан-Пол Белмондо партнират Франсоаз Дорлеак, Жан Серве и др. Адриен Дюфурке, редник от армията, получил едноседмичен отпуск, пристига в Париж, за да види годеницата си. Но тя е отвлечена от двама непознати. Без да се замисли, той тръгва по петите на похитителите и така се качва, нелегално, на самолет за…Рио де Жанейро.

Във вторник, 14 септември, от 18:30 часа е прожекцията на класиката „Лудият Пиеро“, режисиран от едно от най-големите имена в историята на седмото изкуство Жан-Люк Годар.

Анна Карина партнира на Белмондо в тази история за Фердинанд, който тръгва на път с Мариан, студентка, която някога е обичал. Но любовното пътешествие бързо се превръща в преследване. Банда гангстери, с която изглежда Мариан е замесена, ги преследва безспир…С криминален сценарии, Годар сякаш преосмися киното. Синьо-червена поема, в която морето отново става митично, а човешките същества – богове.

В сряда 15 септември, от 18:30 часа е прожекцията на „Доносникът“ на прочутия Жан-Пиер Мелвил. В ролите са Жан-Пол Белмондо, Серж Режиани, Жан Десайи, Мишел Пиколи. Ето го и сюжета: Морис излиза от затвора, разчиства старите си сметки и подготвя нов удар – обир заедно със Силиен. Но последният е и доносник на полицията…

Белмондо, след забележителната си главната роля в „Лео Морен, свещеник“,  е привлечен от Мелвил за участие в този „черен” филм, замислен по „американски образец”, в който въплъщава сложен и противоречив образ и допринася за превръщането на криминалната афера в класическа трагедия. Резултатът е шедьовър.

В четвъртък, 16 септември, от 18:30 часа е „Леон Морен, свещеник“, отново режисиран от Жан-Пиер Мелвил. В ролите са Еманюел Рива, Жан-Пол Белмондо, Хауард Вернон. Френско село по време на окупацията. Барни е млада вдовица и живее сама с дъщеря си. Интелигентна и отчаяна, тя страда от любовни пориви, които я тласкат към нейни колеги. Обезверена, тя поема риска да съблазни свещеник…Леон Морен. Той е млад, красив, с непоклатим морал и интелигентен колкото нея. Барни попада в собствения си капан. Помежду им започва мистична любовна схватка, в която никой няма да надделее…

Филмът е адаптация по едноименния роман  на Беатрис Бек, носител на награда Гонкур, 1952.

l-homme-de-rio1 poster

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *