За екранизация на „Y: The Last Man“ говорим вече може би десетилетие и след много перипетии, промени в творческия екип, в конфигурацията на актьорите и какво ли още не, FX успяха да избутат идеята до реалност и представиха официален трейлър на игралния сериал. Той е създаден по комиксовата поредица на американския писател и сценарист Брайън К. Вон и канадската художничка Пиа Гуера и ето как изглежда един (хипотетичен) свят без мъже.

Много, ама много ѝ отива на Даян Лейн да е сенаторка, дали не чухме да я наричат „госпожо президент“?! Бихме лобирали за високобюджетен апокалиптичен трилър с Лейн начело на каквото си изберат – държава, армия, you name it! Като оставим настрана личните пристрастия, визията изглежда доста добре – даже не очаквахме. Бегло напомня усещането за реалност, с което ни покориха филмите за „Планетата на маймуните“. И доказва на практика, че дори войнстващият феминизъм (pun intended) може да бъде също толкова кошмарен, колкото всяка друга човешка лудост. В конкретния случай се добавя много естроген и инстинкт/стремеж към оцеляване. А носителят на хромозома Y се оказва единствен. Тук е моментът на възклицанието „Poor Yorick…“ (в по-различен от шекспировия контекст).

Йорик Браун и неговата маймуна-капуцин Ампърсанд са единствените оцелели мъжки представители от всички родове и видове бозайници, населявали някога Земята. Епидемия със значимост на апокалипсис унищожава всички носители на Y-хромозома. Двамата потеглят на мъчително пътешествие през опустошени, дистопични територии. Заедно с Йорик пътуват д-р Алисън Ман, специалист по клониране, и агент 355 от тайните служби, която е определена за негов пазител и закрилник. Единственото искрено желание на Йорик е да се срещне отново с годеницата си Бет, която по време на бедствието е в Австралия…

В актьорския екип, освен Лейн, са още Ашли Роман („The 355“), Амбър Тъмблин, Диана Банг, Оливия Търлби, Марин Айрлънд, Елиът Флечър, Джулиана Канфийлд и Бен Шнетцър в ролята на Йорик Браун. Елиза Кларк („Animal Kingdom“) е шоурънър на постапокалиптичния хаос – пилотният епизод, който бившите сценаристи Майкъл Грийн и Айда Машака Кроал са заснели с Бари Кьоуън („Убийството на свещения елен”, „Дюнкерк”, „И после светлина”), очевидно е пренаписан и презаснет. Плюс това всеки от десетте епизода в първия сезон на поредицата е или ще бъде режисиран от жена – първите две части са дело на Луиз Фрайдбърг.

Премиерата на „Y: The Last Man“ е в платформата на Hulu, на 13 септември 2021. 

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 Comments

  1. Мокрият сън на всички феминистки и всички други подобни псисхично болни същевства.

  2. БГ Мама е официоз, а главен модератор – Милбана, на кой(я)то му липсва въпросния хромозом или по-скоро той се е отрекъл от него посредством Истанбулската конФекция!