Първоначалните детайли и обяснения във връзка с работата по „Star Wars: Visions“ бяха увлекателни и вече бяхме решили със сигурност да дадем шанс на японските аниматори да ни възвърнат вярата в любимата ни (от време оно) „далечна галактика“. Но след като видяхме трейлър на мозайката от рисувани истории, нетърпението ни се покачи с няколко нива.

Наречете ни „инфантилни“, „субективни“ или „неразумно-оптимистични“, но напомнянето за очакване на тази антология, именно благодарение на разностилните рисунки и енергията на седем японски студия, събужда отдавна забравен Star Wars-ентусиазъм. Вижте за какво иде реч – ако не ви се чете, може да си пуснете трейлъра, озвучен на английски език, но според нас японската реч добавя доза автентичност към аниме-визиите и препоръчваме да се „потопите“, дори и за 110 секунди в оригинала.

Част от екипа ни смята анимациите, посветени на „Star Wars“-spin-off-ите за изключителна загуба на време – самият стил на „дървените“ рисунки не е привлекателен и може да послужи за заглавичкване на детско внимание в събота сутрин, но не притежава особена художествена стойност. Когато става дума обаче за класическа японска анимация – можем само да се поклоним доземú и да чакаме премиерата. Хубаво е, че Дейвид Филони отговаря за цялостната концепция, за да няма въпросителни „защо това е представено така, а онова – по друг начин“, а проектът като цяло е идея и дело на прочутия продуцентски конгломерат, под-отдела Lucasfilm Animation.

Историите са девет на брой, като седем различни аниме-студия стоят зад всяка от тях; изпълнителни продуценти са Джаки Лопес, Джеймс Воу, Джош Раймс – от името на Lucasfilm и Джъстин Лийч и Канако Ширасаки – от името на Qubic Pictures.

Сюжетите представят пълен спектър от дръзките авторски стилове на японската анимация – всеки от тях притежава собствен глас и особена свежест, които добавят към света на „Star Wars и разширяват нашата представа за онази позната галактика, която през годините е била вдъхновение за толкова много майстори-разказвачи.

Сред актьорите, които са дали гласовете си на новите рисувани герои в антологиятаStar Wars: Visions“, са Джоузеф Гордън-Левит, Алисън Бри, Нийл Патрик Харис, самият Боба Фет – Темуера Морисън, Люси Лиу, Дейвид Харбър, Хенри Голдинг и др. За да е пълна информацията за феновете-нърдове, ще добавим тук и пълния аудио-каст – с имената на английско и на японски-говорещите актьори, разпределени в деветте филмчета:

The Duel (студио Kamikaze Douga)

– Brian Tee (Ronin), Lucy Liu (Bandit Leader), Jaden Waldman (Village Chief)

– Masaki Terasoma (Ronin), Akeno Watanabe (Bandit Leader), Yūko Sanpei (VillageChief)

Tatooine Rhapsody (студио Studio Colorido (Twin Engine)

– Joseph Gordon-Levitt (Jay), Bobby Moynihan (Geezer), Temuera Morrison (BobaFett), Shelby Young (K-344), Marc Thompson (Lan)

– Hiroyuki Yoshino (Jay), Kōusuke Gotō (Geezer), Akio Kaneda (Boba Fett), MasayoFujita (K-344), Anri Katsu (Lan)

The Twins (студио Trigger)

Neil Patrick Harris (Karre), Alison Brie (Am), Jonathan Lipow (B-20N)

– Junya Enoki (Karre), Ryoko Shiraishi (Am), Tokuyoshi Kawashima (B-20N)

The Village Bride (студио Kinema Citrus)

Karen Fukuhara (F), Nichole Sakura (Haru), Christopher Sean (Asu), Cary-Hiroyuki Tagawa (Valco), Andrew Kishino (Izuma),  Stephanie Sheh (Saku)

– Asami Seto (F), Megumi Han (Haru), Yūma Uchida (Asu), Takaya Kamikawa(Vaan), Yoshimitsu Shimoyama (Izuma), Mariya Ise  (Saku)

The Ninth Jedi (Production IG)

Kimiko Glenn (Kara), Andrew Kishino (Juro), Simu Liu (Zhima), Masi Oka (Ethan), Greg Chun (Roden), Neil Kaplan (Narrator), Michael Sinterniklaas (Hen Jin)

– Chinatsu Akasaki(Kara), Tetsuo Kanao (Juro), Shin-ichiro Miki (Zhima), Hiromu Mineta (Ethan), Kazuya Nakai (Roden), Akio Ōtsuka, (Narrator), Daisuke Hirakawa (Hen Jin)

T0-B1 (студио Science Saru)

Jaden Waldman (T0-B1), Kyle Chandler (Mitaka)

– Masako Nozawa (T0-B1), Tsutomu Isobe (Mitaka)

The Elder (студио Trigger)

– David Harbour (Tajin), Jordan Fisher (Dan), James Hong (The Elder)

Takaya Hashi (Tajin), Yuichi Nakamura (Dan), Kenichi Ogata (The Elder)

Lop & Ocho (студио Geno Studio (Twin Engine)

Anna Cathcart (Lop), Hiromi Dames (Ocho), Paul Nakauchi (Yasaburo), Kyle McCarley (Imperial Officer)

– Seiran Kobayashi (Lop), Risa Shimizu (Ocho), Tadahisa Fujimura (Yasaburo), Taisuke Nakano (Imperial Officer)

Akakiri (студио Science Saru)

Henry Golding (Tsubaki), Jamie Chung (Misa), George Takei  (Senshuu), Keone Young (Kamahachi), Lorraine Toussaint (Masago)

– Yū Miyazaki (Tsubaki), Lynn (Misa), Chō (Senshuu), Wataru Takagi (Kamahachi),Yukari Nozawa (Masago)

Както и да подредят тази антология, няма да има голямо значение – самият замисъл е мозаечен и вероятно е създаден с цел взаимно допълване на визии и истории. Премиерата на „Star Wars: Visions“ е по Disney+ на 22 септември 2021, а ние се радваме, че отново изпитваме ентусиазъм при споменаването на Star Wars

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 Comments

 1. Все още съм фен, ама това си е чиста проба абоминация ( както някои биха се изразили)
  Може на джапанките да им хареса, да има успех на изток, но със сигурност не бих си загубил времето, дори само от любопитство

 2. Аниме SW с непознати герои – WTF?!! Имаше един филм „Каубои срещу извънземни“ и беше много лоша идея! А тази идея на Дисни е по-лоша само като се умножи по n-та на степен 100!!! Муа-ха-ха-ха!

  1. Ех колко си прав по хубаво на хан солу сина да е джедай кой го убива но накрая става добър и умира ( те японците това не може да го измислят ) Муа-ха-ха-ха!

  2. Такова нещо не съм написал! Къде видя, че съм го написал?! Ха-ха!
   Провалът на Дисни с последните епизоди 7-9 на SW, е безспорен!

 3. Изглежда добре и звучи добре на японски. Бих гледал, ако се окаже и добро като съдържание.