В новата, специална секция Cannes Premiere има доста любопитни документални заглавия, сред които са например „Jane by Charlotte“ на Шарлот Генсбур и „JFK Revisted: Through the Looking Glass“ на Оливър Стоун. Миналата седмица в тази програма се състоя и премиерата на един изключително предизвикателен и интригуващ проект – „Val“, историята на Вал Килмър, претворена във филм.

Режисьорите Тинг Пу и Лео Скот, в партньорство с А24 и Amazon Studios, успяват да пресъздадат впечатляваща хроника на един човешки живот.

Вал Килмър винаги е имал желание да направи филм за актьорската професия, да разкаже „къде свършваш ти и къде започва образът, върху който работиш“. Той притежава видеокамера от самото начало, когато това става възможно – и през годините заснема хиляди часове материал „зад кадър“, превръщайки се в своеобразен хроникьор на времето. Ето какво гласи официалният синопсис на филма, подготвен за премиерата в Кан:

В продължение на повече от четири десетилетия Вал Килмър, един от най-непредсказуемите и най-неразбраните актьори на Холивуд, документира собствения си живот и професионални умения на филмова и видео лента. Той има всичко – от 16 мм домашни филми, които заснема с братята си, до записи от времето на иконични блокбастъри като „Top Gun“, „The Doors“, „Tombstone“, „Batman“. Този суров, супер-оригинален документален филм разкрива живот, изпълнен с крайности и страст, както и уникален поглед към изкуството да бъдеш артист и достоен мъж.

Великолепно е, че двамата режисьори са се наели с почти непосилната задача да изгледат всичко, заснето през изминалите десетилетия, за да оформят разказ, достоен за премиера в Кан. Със сигурност сериозен подтик за работата по този проект дава и фактът, че през 2014 година Килмър е диагностициран с рак на гърлото, а през 2017 година той споделя публично информацията за своята болест. Вследствие на множеството хирургични намеси, гласът на актьора е променен драстично – и става още по-наложително неговата история да бъде разказана от него самия, но чрез заснетия през годините материал.

val_xlg

Ще очакваме да видим Вал Килмър, заедно с Том Круз, в средата на ноември, когато е премиерата на „Top Gun: Maverick“; документалният филм „Val“ ще се появи по Amazon Studios почти непосредствено след старта на фестивалната му обиколка в Кан – на 6 август 2021.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments