Дойде и времето на престижните кино фестивали, известни с бляскавите си премиери и  независимите филми, които след края на събитието трудно можеш да успееш да гледаш другаде. Част от тазгодишната селекция „Cannes Premiere” в Кан, е британска продукция на френска режисьорка с гламозамайващ актьорски състав, за която споменахме в края на миналата година, а именно „Mothering Sunday”.

Адаптиран от едноименния роман на Греъм Суифт от сценарстката на успешните сериали „Succession” и „Нормални хора“ – Алис БърчMothering Sunday” разказва за далечната 1924 г. когато младата прислужница и сираче Джейн Феърчайлд е възнаградена с един цял свободен ден за себе си по случай британския ден на майката. Докато семейство Найвън са на обяд по случай годежа на сина на съседите им – Пол – Джейн, която вече дълги години има тайна връзка с Пол, решава да прекара деня в обятията на любимия си, възползвайки се от празнотата на къщата му. Но само един съдбоносен миг ще се окаже решителен за бъдещето и на двама им.

Режисьор на „Mothering Sunday” е Ева Юсон, която често е споделяла впечатлението си от уникалността на сценария. Юсон е най-добре позната с филма си от предишно издание на фестивала в Кан „Момичетата на слънцето“, както и с „Bang Gang: A Modern Love Story” и сериала „Hanna”, от който е режисирала няколко епизода.

Актьорският състав обаче със сигурност е това, което ни хваща окото още от началото. Двама носители на награда „Оскар“, а именно майсторите Оливия Колман и Колин Фърт се очаква да играят второстепенна женена двойка, разбита от скръб по загиналите им синове във войната. Докато главните роли са поверени на все по издигащите се във филмовата индустрия Одеса Йънг („Assassination nation”, „Shirley”, „Сблъсък“ ) и носителят на „Златен Глобус“ Джош О’Конър или по-известен като принц Чарлз от „The Crown”. Дори от кратките нови клипове си личи, че двамата имат тази чувствена химия, която е от такава важност за героите им и нямаме търпение да видим как са доразвили персонажите си и тази искра помежду им.

Романът е разказан от името на Джейн и се съсредоточава основно върху вътрешните и конфликти. Наясно сме, че това е трудно за пресъздаване на екран и горим от желание да видим как е подходила към това Ева Юсон.

1349242_motheringsunday1_174509 1349242_motheringsunday2_174509 1349242_motheringsunday3_174509

За щастие (и за разлика от повечето фестивални филми), „Mothering Sunday” вече си има дистрибутор в лицето на Sony Pictures Classics, така че се надяваме, скоро да имаме шанса да му се насладим.

Премиерата му мина на 9 юли в Кан, а по кината в цял свят се очаква по-късно през годината.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *