Да изглеждаш по най-традиционния, старовремски начин не винаги е преимущество, особено в света на киното, но когато главните роли са поверени на Джим Броудбенд и Хелън Мирън, надали някой обръща внимание на формата – преди всичко и най-важно се оказва съдържанието на филма.

Роджър Мичъл, когото публиката познава от „Notting Hill“, „Morning Glory“, „Hyde Park on Hudson“, а също и „Blackbird“, се е захванал да разкаже една истинска история – за таксиджия на преклонна възраст, който краде творба на Гоя преди около 60 години. Този сюжет „оживява“ на голям екран във филма „The Duke“.

Публиката се е срещнала за първи път с „The Duke“ миналата есен на Венецианския филмов фестивал. Компания на Броудбент и Мирън правят чаровният Матю Гуд, Фион Уайтхед, Ана Максуел Мартин, Джейк Бандейра, Ейми Кели, Шарлот Спенсър и др. Ето какво гласи официалният синопсис на странната и трогателна история:

През 1961 година Кемптън Бънтън, 60-годишен шофьор на такси, открадва портрета на херцога на Уелингтън, сътворен от Франциско Гоя и изложен в Националната галерия в Лондон. Това е първата (и единствена до момента) кражба в историята на галерията. Кемптън изпраща писма за откуп, като обявява, че ще върне картината, ако правителството се ангажира с инвестиции в грижата за възрастни хора. Цялата сага е известна на британското общество, като всички виждат в Бънтън един добър човек, който има желание да промени (поне нещо в) света и да спаси брака си. Как и защо той решава да използва портрета на херцога – това е прекрасна история, която създава добро настроение.

Да събираш пари за благотворителност чрез кражба е интригуваща, но безспорно загубена кауза. Наивният оптимизъм на (част от годините на) ХХ век отдавна вече е в историята, но е добре за опресняване на паметта на поколенията и за доброто настроение на всички, когато майстори като Мичъл, Мирън и Броудбент се заиграват с миналото.

the-duke-poster-20210705

Премиерата на „The Duke“ в кината се очаква през есента – за Великобритания и Ирландия датата е 3 септември 2021, в Щатите – две седмици по-късно. Интересно ни е на кого ще бъде любопитен този сюжет…

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *