Ако има комбинация от думички в езика, която гарантирано може да ни развълнува, това определено е „награждаван инди режисьор“ + „любим актьор“ + „странно / енигматично / нестандартно“. Когато пък това са думи, които се използват, за да определят проект, за който знаем от три години, а изглежда, че замесените работят по него от поне десет, със сигурност можем да кажем, че вече сме цъфнали от нетърпение.

В случая става дума за първия трейлър на „Memoria”, новият филм на Апичатпонг Верасетакул („Чичо Бунми, който можеше да си спомни миналите си животи“), където в главната роля ще видим ненадминатата Тилда Суинтън. Филмът разказва атмосферна и нестандартна история на шотландка в Колумбия, която чува странен тътен една сутрин, след което започва да изпитва странен синдром на възприятията си, докато пътува из джунглите на Колумбия. Верасетакул разказва, че вдъхновението му за филма е дошло от една страна още от детството му, когато е четял романи за ловци, които търсят съкровища в изгубени цивилизации.

Само че Тайланд не притежава антични империи пълни със злато, нито племена, които обезглавяват някого, нито анаконди. Четиридесет години по-късно, аз продължавам да съм привлечен към такива локации, но сега те са покрити с много слоеве истории. Привлечен съм към историята на Латинска Америка сякаш е липсваща част от младежта ми. Дойдох в Колумбия, за да събирам спомени и впечатления, не амазонското злато. Дълбоко съм задължен на всеки човек, когото срещнах в различните градове тук, от психолози, археолози, инженери, активисти, до събирачите на боклук.

Вижте страхотният трейлър сега:

Веднага се вижда, че голямата звезда на този филм ще бъде саундракът, звуковият дизайн и особено този странен звук, който героинята на Суиндън чува. Трейлърът е направен прекрасно, едновременно защото не издава много от сюжета, каквито по принцип най-много обичаме да са ни трейлърите, но също така и защото показва звуковата и визуална кукичка, с която филмът веднага ни грабва интереса. Струва ни се, че извън самата мистерия за това какво се случва с възприятията на героинята, освен това ще са изследват и тематики като уроците на миналото, пост-колониалните и политически реалности в държави като Колумбия и още много други теми, което само може да ни радва. Пък и Тилда Суинтън – винаги имаме нужда от повече Тилда Суинтън!

memoria-poster

Memoria” е режисиран от Апичатпонг Верасетакул по негов собствен сценарий. Филмът за момента няма широка премиерна дата, но ще бъде разпространен от Neon след дебюта си през идните дни на фестивала в Кан.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *