Освен предпочетените от уважаемите журита творби, чиито екипи си тръгнаха с награди от Кан преди два дни, има и филми, които кинаджиите определят като „дългоочаквани“ – и те наистина заслужават специално внимание. Сред тях е и новият проект на един от любимите ни независими американски режисьори Шон Бейкър – „Red Rocket“. Предишната му творба „Проектът „Флорида“, чиято българска премиера беше в присъствието на неговия автор в програмата на 22-рия София Филм Фест, се срещна за първи път с публика именно в Кан – в програмата на „Петнайсетдневката на режисьорите“ през 2017 година. Филмът непрестанно беше поставян в различни списъци с най-добрите кинотворби и съвсем логично „Red Rocket“ попадна не само в основната конкурсна програма на Кан, но и сред най-обсъжданите заглавия на авторитетния форум.

Бейкър остава верен на стремежа си към автентичност и непосредствен поглед, който постига като дава свобода на актьорите. Негови герои са обикновени американци, като в случая историята проследява премеждията на застаряваща порно-звезда, който се завръща у дома си в Тексас, след като интересът към него в Лос Анджелис отдавна е „залязъл“.

Ролите във филма са поверени на Саймън Рекс (известен през 90-те години на ХХ век с участия в MTV), Бри Елизабет Елръд, Сузана Сон и Итън Дарбън. Съавтор на сценария е дългогодишния сътрудник на Бейкър – Крис Бъргоч, който участва като съсценарист и продуцент в „Starlet“, „Tangerine“ и „Проектът „Флорида“. Оператор на „Red Rocket“ е Дрю Даниелс („Waves“, „The Boy From Medellín“). А24 отговарят за разпространението на филма в Щатите, а ето какво споделя самият режисьор по повод очакванията към неговата творба:

„A24 са абсолютно безстрашни, когато взимат решения за разпространение на филми – според мен те ще посрещнат без резерви всичко, което може да се очаква като реакция към „Red Rocket“. Не ми се иска да се изказвам негативно – зная, че засягаме сложни теми и съм сигурен, че някои кадри и епизоди ще предизвикат вълнения. Но това е част от големия разговор за реалността… ще видим как ще бъде приет филма от публиката в Щатите. Осъзнавам, че ще има разделение на мненията и със сигурност ще очаквам доста писма от хейтъри, но това е съвсем в реда на нещата…

Филмът е заснет в разгара на предизборната борба между Доналд Тръмп и Хилъри Клинтън през 2016 година и е неизбежно политическата обстановка да бъде част от фона на този сюжет. Както споделя Бейкър пред колегите от „The Playlist“, без значение от това кого поддържаш в САЩ, никой през 2016 година не е подозирал, че Тръмп наистина ще спечели – сякаш реалността се превръща в изненадващ филмов обрат.

Месеците, които предстоят, ще определят дали провокативната нова история, подписана от Шон Бейкър, ще запали до такава степен киноманите, че да продължи славата му на дързък и безкомпромисен творец сред независимите американски режисьори.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *