Подготвя се филмов поглед към важни исторически събития от близкото минало, предаден през изключително интересна призма – Брус Дикинсън, вокалът на Iron Maiden, ще бъде съавтор на сценарий, в който ще бъде пресъздадена забележителната история на концерта, изнесен през 1994 година в разгара на войната в Сараево от Дикинсън (за няколко години – от 1993 до 1999 вокалистът работи по соло проекти извън Iron Maiden). Британският сценарист и режисьор Саша Джерваси („Hitchcock“, „My Dinner with Hervé“) ще работи заедно с Дикинсън, за да разкажат как групата Skunkworks е вкарана нелегално в обсадения град от силите на Обединените нации и, рискувайки живота си, Дикинсън и колегите му изнасят концерт пред жителите на Сараево насред хаоса на войната. Това събитие е увековечено в документалния филм на Тарик Ходжич „Scream for Me Sarajevo“ от 2016 година.

Стремежът на Джерваси и Дикинсън е да уловят паниката, напрежението, лудостта на войната, която потапя града в ужас в продължение на почти 4 години – 1425 дни, най-дългата обсада в новата история на човечеството, в която са убити над 11 000 души, сред тях 1600 деца… Ето какво споделя самият Дикинсън:

Тези няколко забележителни дни, които прекарах в Сараево с моята група в навечерието на Коледа през 1994 година са изпълнени с изключително напрежение. Желанието ни е да създадем история, която да пресъздаде емоциите, лудостта, трагедията и триумфа – това няма да е никак лесно. Аз самият бях дългокос хеви-метал певец, който няма как да забрави влизането си през огневата линия в града, който живее под обсада по-дълго от Сталинград по време на Втората световна война. След завръщането си в Лондон аз продължих да живея с това, което преживяхме заедно в Сараево. Този филм ще бъде посветен на хората, които продължават живота си въпреки войната.

През 2019 година градския съвет на Сараево присъжда на Брус Дикинсън званието „Почетен гражданин на Сараево“ в памет на неговото посещение и концерта на групата му в разгара на войната в Босна. По повод опита му в писането, Дикинсън е автор на няколко романа и заедно с режисьора Джулиан Дойл създава сценария за филма „Chemical Wedding“. Съавторът му Саша Джерваси е добре запознат със света на метал музиката – режисирал е документалния „Anvil! The Story Of Anvil“ през 2008 година, посветен на канадската група „Anvil!“. Ето какво казва той във връзка с общия им проект:

За първи път срещнах Дикинсън като 15-годишен фен на Iron Maiden в Лондон през 1982 година. Сега, почти 40 години по-късно, за мен е изключителна и неочаквана чест да бъда съавтор на Брус в тази изпълнена с енергия и много лична история.

Бъдете сигурни, че ще очакваме с интерес ъпдейти по проекта за филм, който подготвят Саша Джерваси и Брус Дикинсън. Още подробности може да научите от разговора им с Алекс Ферари, в епизода на неговия подкаст, излъчен в самия край на месец април.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 Comments

    1. Готино! Новината ме подсети и, че бавничко-бавничко наближава и премиерата на Питър Джаксъновия „The Beatles: Get Back“ 🙂 …