Отчайващо добре му се получават нещата на Мат Деймън, когато реши да се превъплъщава в обикновени щатски хорица от центъра на южните щати! Първата ни асоциация след като го зърнахме в този му закръглен и брадясал вид беше, че се е запътил към неизбежния пикап, да си разтовари няколко каси бира, за да ги „уважи“ пред телевизора с поредния бейзболен мач. Но обещанието на „Stillwater“ е различно – таткото „реднек“, който се чувства най-добре на нефтена платформа сред колегите си грубияни, е стигнал чак до Марсилия, за да отърве любимата си щерка от обвинения за убийство, което тя (уж) не е извършила.

Режисьор на филма е Том МакКарти и ако не сме срещали нищо ново от него в последните години, то е добре да си припомним защо на неговия „Спотлайт“ бяха връчени „Оскар“-и за най-добър сценарий и най-добър филм и има над 250 награди и номинации от най-различни филмови форуми в цял свят.

Макар истинската история на Аманда Нокс (своеобразно вдъхновение за този филм) да е доста противоречива, потвърдените факти са следните: тя учи в Перуджа, купонясва заедно с гаджето си и разни други младежи от артистични среди, и в един момент открива, че съквартирантката ѝ е мъртва. Тя и нейното момче са арестувани с обвинение за убийство, защото не могат ясно и последователно да предадат фактите от изминалата нощ, а след като са произнесени присъди с по няколко десетилетия зад решетките, е заловен и друг заподозрян, който се оказва потенциалният (и по-вероятен) извършител на жестокото убийство. Аманда и приятелят ѝ са оневинени и пуснати от затвора; при все това остава сянка от съмнение за истинското участие на двамата в последните часове на жертвата, тъй като са намесени алкохол, всякакви нелегални субстанции, както и нетрадиционни сексуални практики и предпочитания…

Надали всички тези детайли ще присъстват в „Stillwater“ – от трейлъра оставаме с впечатление, че фокусът ще е поставен върху терзанията на бащата, който се опитва да освободи дъщеря си от тежките „клевети“ и от угрозата да попадне зад решетките. На Абигейл Бреслин е поверена ролята на младата набедена убийца, която трябва да се подчини на условностите на сложната правна система във Франция. А оставаме с впечатлението, че татко ѝ се чувства истински загубен извън средата си – при все езиковата бариера и тоталната разлика в културните реалности, той се опитва да създаде нов живота за себе си в странната Марсилия, която – както правилно отбелязват колегите от Slashfilm.com – кой знае защо е представена като „град в държава от третия свят“…

stillwater-poster-20210524

В актьорския екип се включва още Камий Котен, а сценарият е дело на Маркъс Хинчи, Томас Бидгейн, Ноа Дебри и самия режисьор МакКарти, който участва и в продуцентския екип, заедно със Стив Голин, Джонатан Кинг и Лиза Часин. Филмът вече трябваше да бъде е тръгнал по екраните миналата есен, но пандемичната реалност измести премиерата му за това лято. Да видим какъв ще е резултатът от обединените усилия на авторския екип, начело с Том МакКарти, плюс солидното присъствие на опитния Мат Деймън.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *